Wykaż, że... a+b=-2
V: Cześć!
Proszę o pomoc:
Wykaż, że a+b=−2, wiedząc, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a= |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | | √4+√5 | | √99+√100 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b=a= |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| |
| | 1−√2 | | √2−√3 | | √3−√4 | | √4−√5 | | √99−√100 | |
21 gru 22:24
V: za co się złapać?
próbowałem jakoś to "dodać" i poszukać jakiejś reguły, póki co mam, że dla sumy a+b mianownik
zawsze da −1, ale z licznikiem już nie tak pięknie, gdyż pierwszy dla dwóch pierwszych
składników daje 2, potem −2√3 potem 2√3, ....., ale w ostatnim mam −20
POMOCY ! ! !
21 gru 22:26
V: * przepraszam za błąd w zdaniu (...), gdy dla dwóch pierwszych
21 gru 22:27
krecik:
zauważ ,że po usunięciu niewymierności z mianowników otrzymasz
a= −1+√2−√2+√3−√3+√4+.... −√98+√99−√99+√100= ...= −1+10= 9
podobnie
b= −1−√2+√2−√3+√3−√4 +.... +√98−√99+√99−√100=.... = −11
a+b=........
21 gru 22:41
krecik:
Zobacz:
| 1 | | 1 | | 1−√2 | | 1−√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = −1+√2 |
| 1+√2 | | 1+√2 | | 1−√2 | | −1 | |
podobnie
| 1 | | 1 | | √2−√3 | | √2−√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = −√2+√3 |
| √2+√3 | | √2+√3 | | √2−√3 | | 2−3 | |
itd..........
21 gru 22:52
V: ok, dzięki, a tak jak ja próbowałem dodać a do b i szukam w tym −2, to jakoś da się z tego
wybrnąć?
21 gru 23:07
krecik:
Też tak możesz

−2 −2
√3 +2
√3 +...... −2
√99 +2
√99 −10+10 = −2
21 gru 23:44