pierwiastki
Jax: pomożecie?
√25+x2 − x +5
21 gru 21:55
Jax: tam powinno być y=sgn(√25+x2 −x +5)
21 gru 21:59
Maslanek: i?
21 gru 22:16
Jax: i nie wiem jak to rozwiązać... podstawiam pod wzór a2−b2 ale później wychodzi mi 0 w liczniku
a to jest niepoprawnie
21 gru 22:29
Mila: √25+x2 −x +5>0⇔
√x2+25>x−5
I) Lewa strona nierówności jest dodatnia,
jeśli x−5<0 ⇔x<5 to nierówność jest spełniona
jeśli x−5>0 to rozwiązujemy
√x2+25>x−5 /2
x2+25>x2−10x+25⇔x>0
spr dla x=5
L=5, P=5−5=0 ⇔5>0
Wyrażenie; √(25+x2) −x +5>0 dla każdego x∊R
y=sgn(√25+x2 −x +5)=1
21 gru 22:56