lim granice
Grzesiek: jutro kolos a ja nie umiem robić zadań... pomoże ktoś zrobić? po kilku zadaniach myślę że
załapie...
| | 1−cos 4x | | x | |
lim x→0 |
| w mianowniku jest: tg2 |
| tutaj lepiej widoczne  |
| | tg2 x2 | | 2 | |
21 gru 13:15
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez 1+cos4x
| | sint | |
a potem skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
21 gru 14:12
Grzesiek: trygonometria to dla mnie czarna magia... dochodzę do takiego momentu:
21 gru 15:35
Grzesiek: | sin2 4x cos2 x2 | |
| i dalej jak próbuje to zmieniać to nic się |
| sin2 x2 (1+cos 4x) | |
nie dzieje...
21 gru 18:08
Krzysiek: i teraz skorzystaj z tej granicy którą napisałem wyżej, albo z tego,że:
sin2x=2sinxcosx
21 gru 18:10
pigor: ..., lub np. tak : mnożąc licznik i mianownik przez 4cos
4x2 mamy:
| | 1−cos4x | | 2sin22x*4cos4x2 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | tg2x2 | | 4sin2x2cos2x2 | |
| | 2(2sinxcosx)2 *4cos4x2 | |
= limx→0 |
| = |
| | (2sinx2cosx2)2 | |
| | 2*4sin2xcos2x *4cos4x2 | |
= limx→0 |
| = |
| | (sinx)2 | |
| | 32 sin2x cos2x cos4x2 | |
= limx→0 |
| = limx→0 32 cos2x cos4x2= |
| | sin2x | |
= 32 *1 *1 = 32 − szukana granica . ...
21 gru 18:49
Grzesiek: chyba nie znam zasad z trygonometrii i to przez to... skąd Ci wyszło 2sin2 2x w liczniku? jak
byś mógł bardziej rozpisać tą pierwszą przemianę...
21 gru 19:18
pigor: ...., no bo 1−cos4x= sin
22x+cos
22x−(cos
22x−sin
22x)= ... = 2sin
22x . ...
21 gru 22:44