a
anka: Mam problem z tym pierwiastkiem:
Jak go obliczyć?
√50082 − 49922
Od czego tu zacząć? Wiem, że to podstawa podstaw, ale jakoś nie ogarniam
21 gru 12:49
krzysiek: pochodne ogarniasz?
21 gru 12:51
Amaz:
Jakie pochodne?
50082−49922 = (5000+8)2 − (5000−8)2 = 50002 + 2*5000*8 + 64 − 50002 + 2*5000*8 − 64 =
160000
21 gru 12:53
Amaz:
Aha no i pierwiastek z tego to 400.
21 gru 12:54
anka: O, nie mieliśmy pochodnych
21 gru 12:54
anka: Dzięki wielkie
21 gru 12:54
Mila: a2−b2=(a−b)*(a+b)
50082 − 49922=(5008−4992)*(5008+4992)=16*10000
√16*10000=4*100=400
21 gru 16:08