granica
hej: zatrzymałem się przy tym. kto pomoże?
21 gru 11:01
krzysiek: może warto będzie rozpisać cos2x wg wzoru
21 gru 11:02
hej: mówisz o tym wzorze?
cos2x = cos2x − sin2x
21 gru 11:07
hej: to mi dało:
| | −1+(cos2x−sin2x) | |
limx→0 |
| |
| | 3x2 | |
21 gru 11:09
krzysiek: zaraz do tego siądę i spróbuje rozwiązać

znasz de l'Hospitala? bo tym sposobem to jest od ręki do zrobienia

masz symbol nieoznaczony [0/0] więc możesz ją zastosować, liczysz osobno pochodną licznika,
pózniej pochodną mianownika, rozpisujesz sin2x w liczniku, dostajesz w liczniku jako jeden
element sinx a w mianowniku będzie 6x więc możesz wykorzystać wzór sinx/x = 1
21 gru 11:21
hej: ja wgl mam taką granice..
| | 1 | |
limx→0(cos2x) do potęgi { |
| } |
| | 3x2 | |
i zrobiłem to tak
| | 1 | |
limx→0(1−1+cos2x) do potęgi { |
| } |
| | 3x2 | |
| | 1 | | −1+cos2x | |
limx→0(1+U{1}{1/−1+cos2x) do potęgi { |
| } i to do potęgi |
| |
| | −1+cos2x | | 3x2 | |
i teraz mam literke e i została mi tylko ta górna potęga do obliczenia.. dobrze to robie?
21 gru 11:26
hej: i ma wyjść e
−2/3.. więc nie może wyjść 1
21 gru 11:28
krzysiek: z tego co widzę to dobrze to masz rozpisane, czyli zostaje policzenie granicy tej potęgi, ten
Hospital był?

bo to dość mocno uprości obliczenie granicy, jak nie było to trzeba troche
się pobawić wzorami, właśnie zaczynam to rozpisywać
21 gru 11:30
krzysiek: jak liczę Hospitalem to to granica tej potęgi wychodzi mi −2/3
21 gru 11:31
hej: spróbuje hospitalem.. ale jeszcze tego nie miałem..
21 gru 11:33
krzysiek: dobra mam, więc tak, cos2x = 2cos
2x−1
czyli w naszym przypadku w liczniku będzie:
2cos2x−1 − 1 = 2cos
2x−2 = 2(cos
2 − 1) = −2(1−cos
2x) = −2sin
2x
teraz podstawiam to do tej granicy:
x−>0
czyli rozwiązaniem całej granicy jest e
−2/3
21 gru 11:35
krzysiek: więc zostaw hospitala na później

w moim przypadku było tak, że na kolokwiach nie mogliśmy
Hospitalem rozwiązywać granicy tylko właśnie w taki 'tradycyjny' sposób
21 gru 11:36
hej: | −1+cos2x | | (−1)' + (cos2x)' | | 0−sin2x * (2x)' | |
| = |
| = |
| = |
| 3x2 | | (3x2)' | | 3*(x2)' | |
| | −sin2x*[2*(x)'] | | −sin2x*[2*1] | | −sin4x | |
|
| = |
| = |
| |
| | 3*2x | | 6x | | 6x | |
21 gru 11:37
hej: kórde to pewnie u mnie też tak będzie

ale ja niewiem skąd te wzory.. bo ciągle jakieś inne..
wydrukowałem sobie wszystkie z tego forum a i tak tego wzoru co mi podaeś to nie mam tutaj..
21 gru 11:39
krzysiek: błąd tylko w ostatnim kroku

powinno być −2sin2x / 6

a wtedy wystarczy rozpisać wzór na
sin2x i gotowe
21 gru 11:39
21 gru 11:42
hej: a jak się to rozpisuje?
21 gru 11:43
krzysiek: w ostatnim kroku w granicy mam sin
2x / x
2 = 1

tak dla formalności dlatego zostało mi −2/3
21 gru 11:43
21 gru 11:44
krzysiek: więc tak może warto to zebrać w całość: albo z rozpisywania, albo Hospital, pomijam obliczenie
e, bo to jest dobrze zrobione i zostaje ta potęga:
1) Hospital:
| | cos2x−1 | | −2*2sinx*cosx | | −4cosx | |
lim x−>0 |
| = lim x−>0 −2sin2x6x = |
| = |
| = |
| | 3x2 | | 6x | | 6 | |
−4/6 = −2/3
2) rozpisywanie:
| | cos2x−1 | | 2cos2x−1 − 1 | | 2cos2x−2 | |
lim x−>0 |
| =lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| = lim |
| | 3x2 | | 3x2 | | 3x2 | |
| | 2(cos2 − 1) | | −2(1−cos2x) | | −2sin2x | |
x−>0 |
| = lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| = |
| | 3x2 | | 3x2 | | 3x2 | |
21 gru 11:53
hej: w regule Hospitala w gdy sinus mnożymy przez cosinus to ten sinus znika bo łączy się z tym x w
mianowniku stojącym przy szóstce? czyli z tego wychodzi 1?
21 gru 11:58
hej: a dlaczego cosx znika i zostaje sama −4?
21 gru 11:59
hej: bo cos z zera to jest jeden?
21 gru 12:00
krzysiek: dokładnie tak
21 gru 12:00
krzysiek: wszystko się zgadza z tym co piszesz
21 gru 12:00
hej: dzięki krzysiu

bardzo pomogłeś w zrozumieniu
21 gru 12:01
hej: | | 1 | |
mam też problem z tym dlaczego granice limx→0cos |
| nie istnieje? |
| | x | |
21 gru 12:02
krzysiek: nie ma za co
21 gru 12:02
21 gru 12:02
krzysiek: ponieważ cos jest funkcją trygonometryczną, jak popatrzymy na wykres to raz osiąga wartość
jeden a raz −1 no i oczywiście wartości pomiędzy −1 i 1, dlatego nie wiemy jaki jest cos ∞ //
bo 1/x , gdzie x−>0 to ∞
21 gru 12:04
hej: aha czyli nie ma dokładnie określonej granicy!
21 gru 12:05
21 gru 12:06
krzysiek: zgadza się
21 gru 12:07
hej: jesteś jeszcze?
21 gru 12:46
krzysiek: jestem
21 gru 12:48
hej: doszedłem do takiego limesa i niewiem jak to teraz rozpisać by wyszło 32
| | sin24x*cos2x2 | |
limx→0 |
| |
| | sin2x2*(1+cos4x) | |
21 gru 13:09
hej: | sin 4x * sin 4x * cosx2 * cosx2 | |
| |
| sinx2 * sinx2 (1+cos 4x) | |
21 gru 13:12
krzysiek: znowu wróciłem, zaraz zobacze
21 gru 13:28
krzysiek: już robię skana
21 gru 13:36
krzysiek: http://oi46.tinypic.com/24yw7yd.jpg 
musisz podzielić i pomnożyć (bo mnożenie przez coś i podzielenie od razu nie zmienia
wyniku, bo jest równe 1) każdego sinusa przez takie wyrażenie jakie jest argumentem tej
funkcji
21 gru 13:44