Pochodna
Alice: Proszę o pomoc, czy to jest dobrze?
| | (x)'*(1+x2)−(x)(1+x2)' | |
= |
| = |
| | (1+x2)2 | |
21 gru 10:34
dragon: dobrze
21 gru 10:35
Alice: o to super dzięki, a można to jakoś dalej przekształcić? Bo mam z tym problem
21 gru 10:36
dragon: to tak może zostać
21 gru 10:41
Alice: Jeszcze inny przykład monotoniczność muszę sprawdzić :
y=cosx−x
y'=−sinx−1
to wtedy −sinx−1=0?
21 gru 11:02
krzysiek: przy sprawdzaniu monotoniczności sprawdzasz y'>0 czyli −sinx−1>0 i wtedy jest f. rosnąca
a y'<0 wtedy f. malejąca
21 gru 11:27
Alice: czyli
−sinx>1
sinx>−1
czy to jakoś inaczej się liczy gdy jest sinus?
21 gru 11:36
ICSP: ale ty nie umiesz rozwiązywać nierówności

−sinx > 1 ⇒ sinx < −1 − sprzeczność.
21 gru 12:03