matematykaszkolna.pl
granica Eryk: granica ciągu,prosze o pomoc
 3 10 
lim(

)
 n n 
n→∞
20 gru 23:11
Ajtek: Na pierwszy rzut oka to 0. Ale nie dam sobie ręki uciąć.
20 gru 23:13
PW: To jest granica różnicy dwóch ciągów, z których każdy dąży do 0.
20 gru 23:14
Ajtek: Witaj PW. Zatem granica dąży do 0?
20 gru 23:15
Mila:
 3 10n 3−10n 
limx→(

)=limx→

=
 n n n 
 3/n−10 
=limx→

=0
 n 
20 gru 23:24
Ajtek: Witaj Mila emotka. Zrobiłem to trochę inaczej, ale wynik się zgadza emotka.
20 gru 23:25
Mila: I o to chodzi Ajtek. Różne są sposoby. Student wybierze swoją ścieżkę do wiedzy i mam nadzieje, że nam podziękuje. Ajtek emotka dla Ciebie przed końcem świata.
20 gru 23:28
PW: No pewnie, gdyby było 3 i 2 to nikt by nie miał wątpliwości, a jak są dwa zera, to budzi się nieufność. Twierdzenie o granicy sumy dwóch ciągów: Jeżeli ciąg an ma skończoną granicę a i ciąg bn ma skończoną granicę b, to (an+bn) ma granicę a+b. To przy dzieleniu dwóch ciągów trzeba zachować ostrożność (nie ma analogicznych twierdzeń − zawsze gdzieś jest wtedy zastrzeżenie, że granice te nie są zerami, ale nie cytuję tych twierdzeń − trzeba je opanować z założeniami). I jeszcze jako stary nauczyciel powybrzydzam. Granica nigdzie nie dąży. Granica jest albo jej nie ma. To ciąg dąży. Wybacz, ale jestem szczególnie uwrażliwiony na żargon, który wchodzi w krew.
20 gru 23:29
Eryk: dziękuję
20 gru 23:30
Ajtek: PW tutaj to mój błąd, wielbłąd wręcz w zapisie że granica dązy... A tak na marginesie, możesz pokolorować swój nik?
20 gru 23:31