Bardzo trudne...
Figula: Mam cały zestaw maturalny do zrobienia i nie umiem kilku zadań:
1. Tomek dostał od rodziców 70 zł na szkolną wycieczkę i wydawał każdego dnia tyle samo
pieniędzy. Gdyby Tomek wydawał codziennie o cztery złote mniej, to wystarczyłoby mu pieniędzy
na dwa dni dłużej. Oblicz, ile pieniędzy dziennie wydawał Tomek.
Oznaczyłam sobie: x−ilość pieniędzy jaką codziennie wydawał i y−ilość dni
Stworzyłam układ równań: 70=xy
70=(x−4)(y+2)
Ale kompletnie nie umiem tego obliczyć, próbowałam metodą podstawiania i wychodzą mi dziwne
rzeczy...
2. W trójkącie ABC miara kąta zewnętrznego przy wierzchołku A jest dwa razy większa niż miara
kąta wewnętrznego przy wierzchołku B. Wykaż, że trójkąt ABC jest równoramienny. Tutaj
próbowałam na wszystkie sposoby porozstawiać te kąty i nie umiałam...
3. Mam jeszcze pytanie co do zapisu, bo mam odczytać z wykresu wartość minimalną i maksymalną,
z minimalną nie mam problemu, a jeśli chodzi o maksymalną to jest w kilku miejscach, także w
przedziale... Zapisałam ymax=3 dla x∊<−2,1> i x=7, ale nie wiem, czy nie powinno być to
zapisane na przykład: x∊<−2,1>U{7}, czy jeszcze jakoś inaczej...
4. Uzasadnij tożsamość tgα * (1 − cos2α) * cos2α/sin3α = cosα . Na to nie mam żadnych
pomysłów...
To tyle, proszę o pomoc...
20 gru 22:16
Dominik: 1. x, y ∊ℛ
+
| ⎧ | xy = 70 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (x − 4)(y + 2) = 70 | |
| ⎧ | y = 70x | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (x−4)(70x + 2) = 70 | |
2x
2 − 8x − 280 = 0
x
2 − 4x − 140 = 0
Δ = 576
√Δ = 24
20 gru 22:23
Aga1.: 1)
xy+2x−4y−8=70
| | 70 | |
70+2x−4* |
| −8=70/*x , x>0 |
| | x | |
2x
2−8x−280=0/:2
x
2−4x−140=0
√Δ=24
x
1=14, x
2<0 −−odpada
20 gru 22:27
Dominik: | | cos2α | |
tgα * (1 − cos2α) * |
| = cosα |
| | sin3α | |
| | sinα | | cos2α | | sin3α | cos2α | |
L = |
| * sin2α * |
| = |
|
| = cosα |
| | cosα | | sin3α | | cosα | sin3α | |
L = P
20 gru 22:32
Dominik: w 3 jesli nei ma pytania o przedzial tylko po prostu o wartosc maksymalna funkcji to zapisujesz
ymax = 3 (krotko mowiac robisz to co prosili − nic wiecej)
20 gru 22:33