Wykaż podzielność liczby przez 3 jak rozpisać nawias?
Jola: Jak rozpisać nawias, wykaż podzielność n5−n przez 30. Witam, doszedłem w tym zadaniu do takiej
postaci:
Chce wykazać, że jeśli ta liczba jest podzielna przez 2,3 i 5 to jest też podzielna przez 30
(2*3*5)
n5−n
n(n4 − 1) = n(n2 + 1)(n2 − 1) = n(n2 +1)(n−1)(n+1) = (n−1)n(n+1)(n2 +1)
i jak teraz rozpisać ten nawias n2+1? Wpadłem na coś takiego (n2−4+5) ale nie mam pojęcia jak
tą piątke wyciągnąć, proszę o pomoc
20 gru 22:14
Eta:
n
2+1=(n
2−4+5)= (n−2)(n+2) +5
i teraz n
5−n= (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+
5(n−1)n(n+1)
teraz napisz odpowiedni komentarz
20 gru 22:25
Technik: zrób taki trik n2+1=(n2−4+5)
n5−n=n(n2−1)(n2+1)=n(n−1)(n+1)(n4+5)=
(n−1)n(n+1)[(x−2)(x+2)+5]
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5*n(n−1)(n+1)
20 gru 22:27
Jola: Dzięki Eta i Technik

Szczególnie sposób Technika rozpisania tego przez Technika do mnie
przemówił. Wielkie dzięki.
20 gru 22:39
Eta:
20 gru 22:47
Eta:
I widzisz
Technik .... taki komplement

.... przerosłeś nauczyciela
20 gru 23:07