matematykaszkolna.pl
rachunek prawdop. dragon: Pięć osób zapisuje swoje imię na kartkach ( każdy ma inne). Następnie po kolei losują kartkę. Oblicz prawdopodobieństwo, że nikt nie wybierze swojego imienia.
20 gru 21:51
Artur_z_miasta_Neptuna: 1) pierwszy losujący wylosował jedną z 4 (czyli bez swojej) kartkę 2) teraz losuje ten którego kartkę wylosował pierwszy losujący i są dwie możliwości: 2a. losuje kartkę pierwszego (1 możliwość) 3a. następny losuje kartkę (2 możliwe) 4a. ten którego kartkę wylosowano przed chwilą losuje i MUSI wylosować kartkę ostatniego człowieka (1 możliwość) 5a. ostatniemu została tylko jedna kartka z imieniem trzeciej osoby losującej (1 możliwość) 2b. losuje kartkę która nie jest ani jedno, ani pierwszej osoby losującej (3 możliwości) 3b. teraz losuje ten, którego kartkę wyciągnął poprzednik i są dwie możliwości: 3b.a. wylosował kartkę pierwszego losującego (1 możliwość) 4b.a. wtedy następny musi wylosować kartkę ostatniej osoby (1 możliwość) 5.b.a. ostatnia osobie zostaje jedynie kartka z imieniem czwartego losującego (1 możliwość) 3b.b. wylosował kartkę która nie jest ani z jego imieniem ani z imieniem pierwszego losującego (2 możliwości) 4.b.b. ten którego imie zostało wyciągnięte losuje i musi wylosowa kartkę ostatniego człowieka (1 możliwość) 5b.b. ostatniemu została jedna kartka ... pierwszej osoby i zbieramy to do 'kupy' #A = 4*1*2*1*1 + 4*3*1*1*1 + 4*3*2*1*1 = .... w takim razie: P(A) = ....
20 gru 23:45
Eta: emotka emotka Mnie nie chciało się tyle pisać
20 gru 23:47
PW: emotka No właśnie, mnie też chodziły po głowie pomysły typu P(A1∩A2∩A3∩A4∩A5) Ak − "osobnik nr k wylosował kartkę z cudzym imieniem", ale nie umiałem tego zrealizować.
21 gru 11:59