rachunek prawdop.
dragon: Pięć osób zapisuje swoje imię na kartkach ( każdy ma inne). Następnie po kolei losują kartkę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że nikt nie wybierze swojego imienia.
20 gru 21:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) pierwszy losujący wylosował jedną z 4 (czyli bez swojej) kartkę
2) teraz losuje ten którego kartkę wylosował pierwszy losujący i są dwie możliwości:
2a. losuje kartkę pierwszego (1 możliwość)
3a. następny losuje kartkę (2 możliwe)
4a. ten którego kartkę wylosowano przed chwilą losuje i MUSI wylosować kartkę ostatniego
człowieka (1 możliwość)
5a. ostatniemu została tylko jedna kartka z imieniem trzeciej osoby losującej (1 możliwość)
2b. losuje kartkę która nie jest ani jedno, ani pierwszej osoby losującej (3 możliwości)
3b. teraz losuje ten, którego kartkę wyciągnął poprzednik i są dwie możliwości:
3b.a. wylosował kartkę pierwszego losującego (1 możliwość)
4b.a. wtedy następny musi wylosować kartkę ostatniej osoby (1 możliwość)
5.b.a. ostatnia osobie zostaje jedynie kartka z imieniem czwartego losującego (1 możliwość)
3b.b. wylosował kartkę która nie jest ani z jego imieniem ani z imieniem pierwszego losującego
(2 możliwości)
4.b.b. ten którego imie zostało wyciągnięte losuje i musi wylosowa kartkę ostatniego człowieka
(1 możliwość)
5b.b. ostatniemu została jedna kartka ... pierwszej osoby
i zbieramy to do 'kupy'
#A = 4*1*2*1*1 + 4*3*1*1*1 + 4*3*2*1*1 = ....
w takim razie:
P(A) = ....
20 gru 23:45
20 gru 23:47
PW:

No właśnie, mnie też chodziły po głowie pomysły typu
P(A
1∩A
2∩A
3∩A
4∩A
5)
A
k − "osobnik nr k wylosował kartkę z cudzym imieniem", ale nie umiałem tego zrealizować.
21 gru 11:59