Funkcja
kama: Prosze o pomoc
| | 2|x|−1 | |
wyznacz zbiór wartośći funkcji f(x)= |
| x ∊ R |
| | |x| +1 | |
20 gru 21:10
Mila:
Niech w będzie wartością funkcji f(x) to wówczas istnieje takie x ∊D, że
f(x)=w⇔
2|x|−1=w(|x|+1)⇔2|x|−1=w|x|+w
2|x|−w|x|=w+1
|x|*(2−w)=w+1 dla w≠2
| | w+1 | |
|x|= |
| wiemy, że |x|≥0 dla każdego x∊R |
| | 2−w | |
zatem
⇔x∊<−1;2)
Z
w=<−1;2)
20 gru 22:03
Eta:
Można też tak:
| | 2(|x|+1) −3 | |
f(x)= |
| = 2−U{3}{|x|+1 |
| | |x|+1 | |
największa wartość f(x) jest
2
dla x= 0 mamy najmniejszą wartość f(x)= 2−3=
−1
to: ZW=
<−1, 2>
20 gru 22:45
Eta:
| | 3 | |
Poprawiam zapis: ...= 2− |
| |
| | |x|+1 | |
20 gru 22:46
Mila:
Łatwy i ładny sposób Eto. W y= 2 jest asymptota pozioma?
20 gru 23:16