Oblicz granice: lim_{x→0}U{arcsin2x-2arcsinx}{x^3}
ewika: | | arcsin2x−2arcsinx | |
Oblicz granice: limx→0 |
| |
| | x3 | |
20 gru 21:08
ewika:
20 gru 21:54
ewika:
20 gru 22:49
Eta:
trzy razy Hospitalem i będzie dobrze
20 gru 22:54
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
W myśl powiedzenia do trzech razy sztuka

. Zauważyłaś, że pusto na forum dzisiaj?
20 gru 23:03
Eta:
Witaj
Ajtek 
Trudno nie zauważyć ......... święta, święta

tylko my siedzimy , a to już z pewnością "skrzywienie zawodowe"
20 gru 23:05
Ajtek:
Haha
Eta 
.
Nie skrzywienie zawodowe, tylko pasja. Tak bym to określił

.
Ambitny plan mam na najbliżeze dni. Przypomnienie pochodnych
20 gru 23:09
jokeros2000: Odkopuję, jest jakiś prostszy sposób rozwiązania tego zadania niż l'Hopitalem, bo ten jest
dosyć skomplikowany
30 lis 13:36
jokeros2000: pochodna arcsin jest z pierwiastkami i się to trochę komplikuje przy wielokrotnym korzystaniu z
l'Hopitala
30 lis 13:37
jc: Wykorzystałbym rozwinięcie:
| | | | x2n+1 | |
arcsin x = ∑n=0∞ | |
| |
| | | (2n+1)4n | |
Pierwsze potęgi się redukują, więc patrzymy na współczynnik przy trzecich potęgach.
| | | | (2x)3 | | | | x3 | |
arcsin 2x − 2 arcsin x = | |
| − 2 | |
| + .. |
| | | 3*4 | | | 3*4 | |
= 2*(8−2)/(3*4) x
3 + .... = x
3 + ...
granica = 1
30 lis 13:46
jokeros2000: Dzięki, rzeczywiście lepszy sposób
30 lis 13:59