zadanie tekstowe
alien: Samochód przejechał drogę długości 120 km.gdyby jechał ze średnią szybkością o 30 km/h większą,
to czas jazdy byłby krótszy o 54 minuty.jaka była szybkość samochodu?
20 gru 20:54
Dominik: | ⎧ | vt = 120 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (v+30)(t−54) = 230 | |
20 gru 20:55
Licealista: dlaczego 230

? a nie 120.
20 gru 20:56
Dominik: oczywiscie, ze 120. palce lewej reki przesunely mi sie o 1 klawisz w prawo
20 gru 20:57
alien: i tak dalej nie wiem co mam zrobić
20 gru 21:10
Dominik: gafe strzelilem, bo wypadaloby minuty zmienic na godziny. zatem 54 min = 0,9h i jedyne co
musisz zrobic to rozwiazac prosty uklad rownan z 2 niewiadomymi.
| ⎧ | t = 120v | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (v+30)(120V − 0,9) = 120 | |
wymnoz nawiasy w drugim rownaniu i rozwiaz je, by otrzymac v (czyli predkosc samochodu).
20 gru 21:15
alien: nie wiem jak sie pozbyć v z licznika
20 gru 21:22
Dominik: * v
20 gru 21:23
alien: raczej sobie z tym zadaniem nie poradzę:(
20 gru 21:29
Dominik: spokojnie. zadanie jest proste.
| ⎧ | t = 120v | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | (v+30)(120v − 0,9) = 120 | |
| | 120 | |
(v+30)( |
| − 0,9) = 120 wymnazam nawiasy |
| | v | |
| | 3600 | |
120 − 0,9v + |
| − 27 = 120 od razu moge skrocic 120 po obu stronach |
| | v | |
| | 3600 | |
−0,9v + |
| − 27 = 0 mnoze razy v |
| | v | |
−0,9v
2 + 3600 − 27v = 0 ustawiam ladniej wyrazy
−0,9v
2 − 27v + 3600 = 0
co teraz?
20 gru 21:33
alien: delta?
20 gru 21:39
Dominik: a jakzeby inaczej! licz i pokaz co ci wyszlo.
20 gru 21:40
pigor: ..., np. tak: niech
x=? − szukana szybkość samochodu, to t
1= t−54, ale t=
sv,
więc
120x+30=120x −5460 /:6 ⇒
20x+30=
20x−
320 /*20x(x+30) ⇔
⇔ 400x= 400x+400*30− 3x(x+30 ⇔
x(x+30=4000 ⇒
x=50kmh . ...
20 gru 23:28