matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
natalia:
3 − 4x
= 1,5
x + 1
20 gru 20:31
maturzysta:
3−4x−1,5
=0
x+1
3−4x−1,5=0 1,5−4x=0
3
x=
8
20 gru 20:33
Piotr:
x ≠ −1 pomnóż równanie przez (x+1)
20 gru 20:33
Kejt:
dziedzina: D∊R\{−1} i pomnóż całość przez x+1
20 gru 20:33