?
Patryk: wyznacz zbiór wartości
| | π | |
f(x)=cos(3x+ |
| )+sin(3x) |
| | 6 | |
20 gru 20:22
Dominik: cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
20 gru 20:28
20 gru 20:33
Patryk: a dalej zwijam do
20 gru 20:41
ZKS:
Proponuję zrobić tak
| | π | | π | |
cos(3x + |
| ) = sin( |
| − 3x) |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | 1 | | π | |
sin( |
| − 3x) + sin(3x) = 2sin( |
| )cos( |
| − 3x) = 2 * |
| * cos(3x − |
| )= |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
20 gru 20:41
Patryk: ok a czy ja to dobrze zwinąłem do wzoru sin(α+β) ?
20 gru 20:45
ZKS:
| | 1 | | π | | √3 | | π | |
Nie ponieważ |
| = cos( |
| ) oraz |
| = sin( |
| ). |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
20 gru 20:55
Patryk: dobra już widzę mój błąd dzięki
20 gru 20:56
ZKS:
Prawie dobrze miałeś zrobione mały błąd.
20 gru 20:56