obwód sześciokąta foremnego
Gabi: Oblicz obwód sześciokąta foremnego, ktorego pole jest równe 36√3 cm2
Proszę o pomoc.
31 maj 01:26
Damian:
31 maj 01:29
Eta:
z rysunku Damiana widać ,że P= 6* P
Δrównob
3a
2√3= 2*36
√3 /: 3
√3
a
2 = 24 => a = 2
√6
Ob= 6*a ...... policz ,to już banał
31 maj 01:35
Damian:
| | 1 | | a√3 | | 3a2√3 | |
P = 6* |
| a * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
skoro
P = 36
√3
72
√3= 3a
2√3 /3
√3
24 = a
2 ⇒ a =
√24 =
√6 *4 = 2
√6
Obw. = 6a = 6* 2
√6 = 12
√6
31 maj 01:35
Damian: Eta mnie wyprzedziła o kilka sekund
31 maj 01:36
Damian: Ja sie juz zbieram do spania − trzeba odpocząć...
Dobranoc Eto
31 maj 01:37
31 maj 01:38
Eta: Kolorowych snów
31 maj 01:38
Gabi: dziekuje
31 maj 01:45