pozdrawiam!
aa: Witam!
Badam przebieg pewnej funkcji ale zacinam się na wyznaczeniu granicy:
Mianowicie, doszedłem do tego, ze dziedzina jest caly zbior R i nie ma ona asymptot pionowych,
natomiast chce teraz wyznaczyc asymptoty ukosne bądź poziome. Nie udaje mi się to, korzystam z
Hospitala i cały czas wychodzi mi nieskonczonosc * 0.
Mianowicie tak to wygląda:
x4 e2(1−x2) / x = dla x dążącego do +− nieskonczoności. Cały czas jest symbol
nieoznaczony. co z tym zrobic?
20 gru 19:45
aa: tak samo z przykładem x2 e−2x
policzenie f(x) / x dla + nieskonczonosci za nic nie chce mi wyjsc. ale dla − nieskonczonosci
da sie okreslic brak asymptot.
20 gru 19:53
aa: hmmm?
20 gru 20:10
aa: pomoze mi ktoś?
20 gru 20:33
aa: odświeżam
21 gru 16:07
Mila:
| | (x2 *e−2x) | |
limx→∞ |
| =limx→∞(xe−2x)= |
| | x | |
w pierwszym nie mogę odczytać f(x)
21 gru 17:03