wyrażenia wymierne
paula: proszę o pomoc.
uprość wyrażenia:
zaczełam tak:
| 7x+3 | |
| i co dalej,czy to koniec? |
| (2x−1)(2x+1) | |
zaczełam tak ale nie wiem co z dołem zrobić:
20 gru 19:31
stanislaw:
w a) i c) policz Δ
20 gru 19:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) zapewne rozkładanie na ułamki proste
20 gru 19:41
paula: policzyłam bo wyznaczałam dziedzine ale nie wiem co dalej
20 gru 19:42
Piotr:
wyznacz dziedzine do wszystkich.
20 gru 19:42
Piotr:
20 gru 19:42
paula: już napisałam że wyznaczyłam i co dalej
20 gru 19:55
paula: pomoże ktoś
20 gru 20:16
Piotr:
| | (x−1)(x−3) | | x−1 | |
a) |
| = |
| |
| | (x+1)(x−3) | | x+1 | |
podobnie c)
20 gru 20:24
paula: a możesz mi to wytłumaczyć jak to się robi
20 gru 20:29
Piotr:
postac iloczynowa :
y = a(x−x
1)(x−x
2)
pisalas ze liczylas dziedzine wiec umiesz liczyc Δ x
1 i x
2
20 gru 20:31
paula: oki już wiem co dalej

dzieki
20 gru 20:35
paula: a co z przykładem a ?:(
20 gru 20:36
paula: z przykładem b a nie a
20 gru 20:36
Piotr:
sprawdź czy dobrze przepisałaś bo wg mnie nic tu nie uproscisz.
20 gru 20:43
paula: dobrze
a w przykładzie c wychodzi mi tak
coś chyba źle robię?
20 gru 20:48
Dominik: | | (x+3)2 | | x+3 | |
c) |
| = |
| |
| | (x−6)(x+3) | | x−6 | |
20 gru 20:51
Piotr:
x
2−3x−18
Δ = 81
√Δ = 9
| | 3−9 | | −6 | | 3+9 | |
x1 = |
| = |
| = −3 x2 = |
| = 6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(x+3)(x−6)
20 gru 20:52
paula: żle deltę wyliczyłam dzieki
20 gru 20:56
Dominik: przy takich funkcjach nie ma sensu liczyc Δ. znasz wzory viete'a?
20 gru 20:58
20 gru 20:59
Dominik: | (x+3)2 | | (x+3)(x+3) | |
| = |
| |
| (x−6)(x+3) | | (x−6)(x+3) | |
skrocic mozesz tylko jeden nawias.
20 gru 21:01
paula: aha
20 gru 21:07