Określ dla jakiej wartości parametru m równanie ma 2 różne pierwiastki
alm: Określ dla jakiej wartości parametru m równanie ma 2 różne pierwiastki:
k{Δ>0&
m>0}
x2+2(1−logm)x+1−log2m=0
Δ=8(log2m−logm)
log2m−logm>0
I tutaj pojawia się pytanie co dalej?
Z góry dzięki.
20 gru 18:53
ZKS:
log (m)(log (m) − 1) > 0
log (m) = 0 ⇒ m = 1 ∨ log (m) = 1 ⇒ m = 10
(m < 1 ∨ m > 10) ∧ m > 0 ⇒ m ∊ (0 ; 1) ∪ (10 ; ∞)
20 gru 18:58
Eta:
m>0
logm(logm−1)>0 miejsca zerowe logm=0 v logm=1
m=1 v m= 10
m€ .........
dokończ... i uwzględnij ,że m>0
20 gru 19:06
alm: Dzięki
20 gru 19:43