wyznacz sin^4α+ cos^4α wiedząc że sinα + cos^α = a
Błażej: wyznacz sin4α+ cos4α wiedząc że sinα + cosα = a
20 gru 17:50
Eta:
zastosuj wzór: a4+b4= (a2+b2)2−2a2b2
20 gru 18:02
Błażej: zastosowałem Eta wcześniej, mimo to nadal nie wychodzi.... mam w nawiasie jedynke
trygonometryczną ale co zrobić z 2a2b2? podniejsc wyrażenie sinα+cosα=a do kwadratu i
przekształcac?
20 gru 18:04
Błażej: mi wychodzi dalej −a2−2a+3/2
20 gru 18:08
Eta:
| | a2−1 | | (a2−1)2 | |
sinx+cos2x+2sinx*cosx=a2 ⇒ sinx*cosx= |
| ⇒ sin2x*cosx= |
| |
| | 2 | | 4 | |
i teraz podstaw:
| | (a2−1)2 | |
sin4x+cos4x = 1 −2* |
| = ....... |
| | 4 | |
20 gru 18:57
sarenka: log125 5 = 8
18 mar 18:25
sarenka: 52 = 25 a sarenki leco klczuem
18 mar 18:26
5-latek: Oj moja ty sarenko
| | 1 | |
log1255= log535= |
| log55= policz |
| | 3 | |
18 mar 18:29