nierównośc
Elka: siema. mam taką nierównośc :
IIIx−2I+Ix+2II−IxII<3
dzieki jak ktos rozwiąże
31 maj 00:17
Basia: Pomagam
31 maj 00:23
Basia:
x−2 < x+2
czyli najpierw trzeba rozważyć trzy przypadki:
1. x−2<x+2≤0 ⇔ x≤−2
wtedy
|x−2| = −(x−2)=−x+2
|x+2| = −(x+2) = −x−2
| |x−2|+|x+2| | = |−x+2−x−2| = |−2x| = 2|−x| = 2|x|
czyli nierówność ma postać
|2|x|−|x||<3
||x||<3
|x|<3
−3<x<3
x∊(−3;3)
ale z założenia x≤−2 czyli ostatecznie
x∊(−3;−2>
2. x+2>x−2≥0 ⇔ x≥2
wtedy
|x−2| = x−2
|x+2| = x+2
| |x−2|+|x+2| | = |x−2+x+2| = |2x|=2|x|
czyli nierówność ma postać
| 2|x|−|x| | < 3
| |x| | < 3
|x|<3
−3<x<3
x∊(−3;3)
ale z założenia x≥2
czyli
x∊<2;3)
3. x−2<0 ∧ x+2≥0⇔ x<2 ∧ x≥−2 ⇔ x∊(−2,2>
wtedy
|x−2| = −(x−2)=−x+2
|x+2| = x+2
| |x−2|+|x+2| | = |−x+2+x+2|=|4|=4
nierówność ma postać
4<3
sprzeczność; nie ma rozwiązania
ostatecznie:
x∊(−3;−2>∪<2;3)
31 maj 00:39