Wyrażenie W=cos^4x+sin^2xcos^2x jest równe wyrażeniu cos^2x. Jak to obliczyć?
kasia: Wyrażenie W=cos4x+sin2xcos2x jest równe wyrażeniu cos2x. Ktoś ma jakiś pomysł by to zrobić?
20 gru 16:56
Eta:
cos2x( cos2x+sin2x)=.......
20 gru 17:00
kasia: = cos2x ?
20 gru 17:01
Eta:
Widzisz już dlaczego?
20 gru 17:01
Eta:
No jasne

bo sin
2x+cos
2x=1
20 gru 17:02
kasia: bo trzeba rozłożyć? dobrze myślę?
20 gru 17:02
kasia: i trzeba skorzystać z 1 trygonometrycznej
20 gru 17:02
Dominik: cos4x + sin2xcos2x = cos2x
cos4x − cos2x + sin2xcos2x = 0
cos2x(cos2x − 1 + sin2x) = 0
cos2x(cos2x − 1 + 1 − cos2x) = 0
cos2x * 0 = 0
x∊ℛ
20 gru 17:03
Dominik: co tutaj nabroilem? dobrze?
20 gru 17:05
Piga: cos2x(cos2x +sin2x)=W (cos2x +sin2x) to jedynka trygonometryczna czyli całe wyrażenie równa
się cos2x
20 gru 17:05
Eta:
@Dominik ... to nie jest równanie !
20 gru 17:05
Dominik: wyrazenie W... jest rowne wyrazeniu cos2x. jak cos jest rowne czemus to mamy do czynienia
z rownaniem, czy nie?
20 gru 17:07
Eta:
Zadanie brzmiało,: "wykaż,że wyrażenie W jest równe cos2x
20 gru 17:09
Dominik: Wyrażenie W=cos4x+sin2xcos2x jest równe wyrażeniu cos2x. Oblicz x.
rownie dobrze moglo tak brzmiec.

ale wiem o co ci chodzi. nie mniej jednak czy w ten sposob
nie wykazalem ze sa sobie rowne? (dla kazdego x zachodzi rownosc)
20 gru 17:10
Eta:
Czyli: nie wiemy, czy jest równe ........ mamy to wykazać !
20 gru 17:11
Eta:
Powinieneś zapisać tak:
zakładam,że są równe i..... wykazuję

Pozdrawiam
20 gru 17:13
kasia: Ja również Was pozdrawiam
20 gru 17:14
Dominik: czyli np komentarz pod moimi obliczeniami "zakladajac, ze wyrazenia sa sobie rowne rownanie
jest prawdziwe dla kazdego x w zbiorze liczb rzeczywistych, zatem wyrazenia sa sobie rowne"
wystarczylby?
20 gru 17:16
Eta:
tak
20 gru 17:29