studia
Tako: POCHODNA: pomoc
y=xlogx
pasuje mi tutaj jedynie wzór na (xn)', ale po próbie zrobienia tego zadania nim, wychodzi
jakaś tragedia.. jakieś pomysły?
20 gru 16:28
Patryk: zapisz jako edo czegos tam
20 gru 16:29
Tako: he? w takim razie wynik będzie taki sam, co przykład..
20 gru 16:30
Patryk: no nie wiem nie obliczałem tego
20 gru 16:32
Patryk: elogxlnx chyba tak należało to zapisać
czyli
f'(x)= elogxlnx *(logxlnx)'
20 gru 16:33
Eta:
20 gru 16:35
Patryk: dobrze mu zapisałem ?
20 gru 16:36
Eta:
ok
20 gru 16:36
Tako: o kurczę..

próbuję to dalej rozwiązać.
20 gru 16:39
Tako: | | 1 | |
= elogxlnx * ((logx)' * lnx + logx * (lnx)' = elogxlnx * ( |
| * lnx + logx * |
| | xln | |
| | 1 | | lnx | | log | |
|
| = elogxlnx * |
| + |
| |
| | x | | xln | | x | |
? poknociłem coś?
20 gru 16:44
20 gru 16:48
20 gru 16:51
Tako: bo log10=1 ? ma się rozumieć?
20 gru 16:52
Patryk: tak bo
10x=10
x=1
20 gru 16:53
Tako: no fakt, zgubiłem ten x
20 gru 16:54
Tako: a jesteś w stanie mi pomóc jeszcze z 2 przykładami jeśli masz czas? nie chodzi o rozwiązanie, a
o pomoc
20 gru 16:54
Patryk: jeśli będę umiał to mogę ci podać kilka wskzaówek
20 gru 17:00
Tako: y=sinx
cosx 0<x<π
tych dwóch przykładów od 2 dni nie potrafię zrobić
20 gru 17:02
Tako: i jeszcze x√3
20 gru 17:04
Eta:
1/ sinx
cosx= e
lnsinxcosx= e
cosx*lnsinx
i teraz działaj podobnie jak w poprzednim zadaniu
20 gru 17:04
Patryk: a)
ecosx*ln(sinx)
f'(x)=ecosx*ln(sinx)*(cosx*ln(sinx))
to co zaznaczyłem na czerwono to będziesz musiał skorzystać z pochodnej funkcji złozonej
20 gru 17:06
Tako: dajcie chwilkę
20 gru 17:11
Tako: coś czuję, że źle zrobiłem..
= cos
cosxlnsinx * ( (cosx)' * ln(sinx) + cosx * ( (ln(sinx) )' = e
coslnsix * (−sinx *
| | 1 | |
ln(sinx) + cosx * |
| * (sinx)' = ecoslnsinx * ( (−sinx * ln(sinx) + cosx * |
| | sinx | |
| | cosx | |
= ecoslnsinx * (sinx * ln(sinx) * |
| * cosx) |
| | sinx | |
wygląda świetnie
20 gru 17:19
Patryk: nie wiem dlaczego w ostatnim zgubiłeś znak + (zamiast niego jest( *))oraz minus przed sinusem
na początku
20 gru 17:24
Patryk: wszystko ok tylko ostatnia linijka źle
20 gru 17:25
Tako: to normalne u mnie

lecimy dalej?
20 gru 17:26
Patryk: why not
20 gru 17:27
Tako: to czekam na "wskazówki"
20 gru 17:33
Patryk: trzeba zapisac tak samo jak poprzedni, z wykorzystaniem elnx=x
20 gru 17:39
Patryk: wiesz jak ?
20 gru 17:43
Tako: hmm, tak? bo coś tutaj słabo wychodzi:
| | x | | x | | x | |
=elnx |
| * ( |
| )' = elnx |
| * (x)' * e − x * (e)' (wtf?) |
| | e | | e | | e | |
| x | |
| ma być na równi lnx, ale nie chce się to zrobić |
| e | |
20 gru 17:52
Patryk: ma byc tak
| | x | | x | |
f'(x)=exln( |
| )*(xln( |
| ))' |
| | e | | e | |
20 gru 20:06
Tako: tego to w ogóle nie rozumiem
20 gru 21:01
Patryk: ja nie jestem pewien czy potrafię ci to wytłumaczyć wyłącznie pisząc
20 gru 21:16
Tako: to jeśli możesz rozwiąż, a ja przeanalizuję
20 gru 21:22