rownanie w dziedzinie zespolonej
wislawa: (z
2 + (2i − 1)z −i)(z
2 − i)=0
a więc
(z
2 + (2i − 1)z −i)= 0 lub (z
2 − i)=0
Δ=(2i−1)
2 −4 * 1 * (−i)= −3 z
2=1
√−3 =

jak to dalej zrobić?
nie wiem jak to rozwiazac
proszę o pomoc
20 gru 16:05
Krzysiek: √−3=+/−
√3i
z
2 −i=0
z
2 =i
z=
√i
i teraz zamieniasz 'i' na postać trygonometryczną i korzystasz ze wzoru de Moivre'a albo
√i=x+yi
stronami do kwadratu i porównujesz części rzeczywiste i urojone, wyznaczając 'x', 'y'
albo 'zgadujesz' rozwiązanie
20 gru 16:09
wislawa: czyli
√i = x + yi y= √i / i x=0
i = (x + yi)2 |z| = −i
√i = |−i| (cosφ + i sinφ)
dobrze?
20 gru 16:39
wislawa: (x + yi)2 = √i
x2 − y2 + 2xyi = √i
x2 − y2 = 0 x=y
2xyi = √i
szczerze mowiac nie wiem jak to zrobic
20 gru 16:48
Krzysiek: powinno być:
x2 −y2 =0
2xy=1 (po prawej stronie masz już: "i" )
20 gru 16:54
wislawa: 2x2 = √i
x2 =√i / 2
x = (4√i / √2)
z = (4√i / √2) + i * (4√i / √2)
dobrze? to będzie to trzecie rozwiązanie?
20 gru 16:56
wislawa: dobra juz rozumiem.
z2 = x2 − y2 + 2xyi
z2= i
i= x2 − y2 + 2xyi
i= 2xyi
2xy=1
xy=1/2
(x=y bo x2 − y2 = 0)
x2= 1/2
x= 1/ √2
z= 1/ √2 + (1/ √2) * i
dzieki za pomoc
20 gru 17:04
Krzysiek: x2 −y2=0
|x|=|y|
x=y lub x=−y
20 gru 17:15
wislawa: z= 1/ √2 + (1/ √2) * i lub z= 1/ √2 − (1/ √2) * i
dzieki
20 gru 17:19