układ równan
ventura: | ⎧ | y=15x+15 | |
| ⎩ | y=5x+7 | wyznaczyc x i y mi wyszło x=−1713 a y=613 dobrze ?
|
prosze o odp
20 gru 15:47
ventura: tam u góry jest −15x
20 gru 15:49
loitzl9006:
Źle wyszło
20 gru 15:52
ventura: dlaczego?
20 gru 15:55
loitzl9006:
Jak wstawisz wynik do pierwszego równania to się nie zgadza
20 gru 16:03
ventura: to ty liczyc nie umiesz w obu jak podstawisz sie zgadza
20 gru 16:09
loitzl9006:
robię błędy − fakt, ale swojego się cały czas trzymam − w pierwszym się nie zgadza
20 gru 16:14
ventura: | 6 | | 1 | | 17 | | 1 | |
| =− |
| * − |
| + |
| |
| 13 | | 5 | | 13 | | 5 | |
20 gru 16:19
ventura: co ci tu sie nie zgadza?
20 gru 16:19
loitzl9006:
Już zaczaiłem skąd nasze nieporozumienie − Twój wynik jest ok.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zapisałeś na początku pierwszego równania − |
| a chodziło Ci o y=− |
| x + |
| |
| | 5x | | 5 | | 5 | |
Pozdro
20 gru 16:21
ventura: była wprowadzona korekta
20 gru 16:22
loitzl9006:
| | 1 | |
korekta na − |
| (iks cały czas był w mianowniku) |
| | 5x | |
20 gru 16:23