rozwiąż nierówność
gość: |x|+|4−x|≤6−x
z przypadku x∊(−∞,0)
mam jeżeli |4−x|
x≤10
a jeśli zamienię liczby miejscami |x−4| co jest ponoć dopuszczalne wychodzi mi
−2≤x
błąd w rachunkach, czy czegoś tutaj nie zrozumiałem?
20 gru 13:29
gość: ktoś coś?
20 gru 13:40
Eta:
|4−x|= |x−4| miejsca zerowe pod modułami : x=0 v x= 4
Równanie przybiera postać: |x|+|x−4| +x ≤6
(−∞, 0) <0,4) <4,∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x−x+4+x≤6 x−x+4+x≤6 x+x−4+x≤6
x≥ −2 x≤2 x≤103
x€ <−2,0) v x€<0,2> v x€∅
x należący do sumy przedziałów jest rozwiązaniem pierwotnej nierówności
odp: x€ <−2,2>
20 gru 14:08
Mat: rozpisz to co jest w wartosci bezwzglednej i rozwiąz sobie we wszystkich przedzialach
20 gru 14:10
20 gru 14:10