Kilka przykładow calek. Byc lub nie byc na studiach. Pomocy!
Studnet: ∫ (2x3 + x − 42 + 2)dx
∫ e2x + 1dx
∫ xcos dx
∫ x+3x2+4dx
∫ (3x4+2x+1x−1)dx
∫ cox4xdx
∫ xlnxdx
∫ x−1x2−9dx
20 gru 11:38
20 gru 11:49
Studnet: Nawet na wszystkich wykładach bylem i zadnych cwiczen nie opusciłem.
20 gru 11:54
Krzysiek: no i nawet pierwszej całki nie jesteś w stanie ruszyć...?
20 gru 11:56
20 gru 11:59
Studnet: Nie.
20 gru 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Student ... a pochodne umiesz liczyć
20 gru 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy masz koło
20 gru 12:07
Studnet: Jutro.
20 gru 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 całka i 5 całka są analogiczne i wykorzystujesz wzór ∫x
α dx = U{x
α+1{α+1} + C
2 na upartego przez podstawienie ... ale to zbyteczna zbyteczność
3 przez części (jeżeli tam będzie cosx) lub przez podstawienie (jeżeli będzie cos (x
2))
| | stała | |
4 całka typowa całka na dojście do postaci (wielomian) + |
| |
| | wielomian | |
6 całka ...popraw pisownię bo nie wiadomo do końca co tam jest
7 całka ... przez części najlepiej
8 całka popraw zapis ... ale zapewne będzie trzeba rozłożyć na ułamki proste
20 gru 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
to się szybko obudziłeś ... skoro tych całek nie potrafisz, to szczerze mówiąc nawet nie wiem
jak możesz się nauczyć ... siądź obok kogoś kto da Ci ściągnąć
20 gru 12:12
Studnet: dlatego wzialem pytania od poprzedniej grupy i modle sie zeby byly takie same.
20 gru 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
aaa ... i te całki to zadania z poprzedniej grupy

o kurde ... na jakiej Ty uczelni studiujesz (mam nadzieję, że to nie jest politechnika żadna) i
na jakim kierunku
20 gru 12:16
AS: Po jakiego kija wybrałeś sobie studia z matematyką,
kiedy napotykasz na trudności w tak podstawowych zadaniach.
Są kierunki humanistyczne,językowe.
20 gru 12:17
Studnet: tak
nie, nie , nie politechnika
20 gru 12:18
Studnet: Wielkie dzięki, za rozwiazanie przykladow.
20 gru 13:08
Mila: | | 4 | |
1) popraw przykład bo |
| =2 i chyba nie o to chodzi |
| | 2 | |
2) ∫(e
2x + 1)dx taka całka czy może coś więcej w wykładniku?
3)∫x cos(x) dx=
[x=u ; dx=du; dv=cos(x); v=∫cos(x)dx=sinx] przez części:
cd całki
=x*sinx−∫sin(x)dx=x sin(x)+cos(x)+C
| | x+3 | | x+4−1 | | x+4 | | −1 | |
4)∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
| | dx | |
=∫dx−∫ |
| =x−ln|x+4|+C |
| | x+4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5)∫(3x4+2x+ |
| −1)dx=3* |
| x5+2* |
| x2+ln|x|−x+C= |
| | x | | 5 | | 2 | |
20 gru 21:46
Mila: dalej zrobisz sam?
20 gru 21:46