oblicz pochodną
Kasia: Chłopaki, proszę pomóżcie mi :C
Oblicz pochodną:
f(x)=5sin(3x+4)
20 gru 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna funkcji złożonej ... jak się ją oblicza
20 gru 09:42
Kasia: No właśnie, jak?
20 gru 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
co tutaj jest funkcją 'zewnętrzną' a co funkcją 'wewnętrzną'
20 gru 09:42
Kasia: 5cos(3x+4) + 5sin * 3 ?
Tak?
20 gru 09:43
Kasia: No właśnie mam problem z odróżnieniem w tym wypadku
20 gru 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f(g(x)))' = f'(g(x)) * g'(x)
przykład:
| | 1 | | 1 | |
( ln (x2+3x))' = |
| * (x2+3x)' = |
| * (2x + 3) |
| | (x2+3x) | | (x2+3x) | |
analogicznie w Twoim przykladzie
20 gru 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
funkcja zewnętrzna to sinx
wewnętrzna to 3x+4
20 gru 09:44
Kasia: Czyli
5cosx * 4 ?
20 gru 09:46
Kasia: * 5cosx * 3 − pomyłka wcześniej
20 gru 09:46
krystek: 5(sinu)' =5(sinu)'*u'=... gdzie u=3x+4 może bedzie łatwiej
20 gru 09:48
Kasia: Już chyba wiem

5cosx(3x+4) * 3 = 15cosx(3x+4) .
20 gru 09:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo
i teraz dobrze
20 gru 09:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej ho krystek
20 gru 09:51
Kasia: Dzięki <3
20 gru 09:51