fizyka
gwiazda: Mam takie pytanie z fizyki może ktoś pomoże : Dlaczego parametr grawitacyjny ziemi jest
wyznaczony dokładniej niż stała grawitacyjna lub masa ziemi? Z góry dziękuję za każdą pomoc
20 gru 09:32
MQ: A jest?
Wydaje mi się, że wyciągasz pochopne wnioski z faktu przemnożenia dwu licz wyznaczonych z
dokładnością iluś miejsc po przecinku.
Załóżmy, że a=2,1 i Δa=0,1 oraz b=3,2 i Δb=0,1
wtedy a*b=6,72
i wydaje się, że Δ(a*b)=0,01
ale tak na prawdę nie jest, bo
Δ(a*b)=Δa*b+Δb*a=0,32+0,21=0,53
i podawanie wyniku mnożenia z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku nie ma sensu.
20 gru 13:04
b.: spodziewam się, że łatwiej zmierzyć parametr grawitacyjny ziemi niż pozostałe 2 wielkości
20 gru 13:10
gwiazda: To pytanie z egzaminu jedno z 90 i właśnie to mi zostało , a żadnych nie mam podpowiedzi w
slajdach na ten temat.Szukałam , ale nic nie znalazłam, więc jedynie tutaj można się
spodziewać pomocy.
20 gru 15:57
MQ: Myślę, że odpowiedź b. jest właściwa −− mając b. dokładnie wyznaczoną masę próbkową m (to
łatwo) i jej odległość (to też stosunkowo łatwo) − z dokładnego pomiaru siły grawitacji (też
stosunkowo łatwo) można wyznaczyć G*M −− natomiast rozdzielić te dwie wielkości już ciężej, bo
dokładność wyznaczenia M decyduje o dokładności wyznaczenia G i vice versa.
Ale tylko tak myślę.
20 gru 16:39
gwiazda: Dziękuję za pomoc
20 gru 19:03