..
asdf: Jak udowodnić tą granicę?
log
n+15 = 0?
Robię to tak:
| log
n+15 | < ∊
opuszczam nawiasy bo log
n+15 będzie zawsze dodatnie (n > 0, czyli nawet dziedzina się
zgadza)
log
n+1 5 < ∊
log
5(n+1) > log
55
1/∊
n+1 > 5
1/∊
n > 5
1/∊ − 1
Dobrze? Jeżeli epsilon będzie coraz większy to pierwiastek pierwiastek "epsilontego?" stopnia z
pięciu będzie coraz mniejszy − 1 no i jeszcze −1...ale to chyba nie zma znaczenia.
Obliczyłem też to:
układ wsp (całość z x):
| | E(x), x = 51/∊ − 1 ≥ 1, | |
n0 = |
| |
| | 1 , 51/∊ − 1 < 1 | |
5
1/∊ − 1 < 1
5
1/∊ < 2
log
55
1/∊ < log
525
U{1]{∊} < 25
| | 1 | |
ODP: Dla ∊ większego od wartości |
| każdy wyraz ciągu będzie znajdować się w pasku |
| | 25 | |
epsilonowym.
Dobrze?
P.S Głównie chodzi mi o to, czy dobrze udowodniłem granicę ciagu log
n+15 = 0.
20 gru 02:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
Nie wiem jaką masz taktykę udowodnienia ... ale jak dla mnie ten dowód pokazuje tylko jedno że
dla dostatecznie dużego ε wszystkie wyrazy będą się mieścić .... fajne − tylko po co nam to

np. dla a
n = (−1)
n mamy, że dla ε>1 wszystkie wyrazy ciągu mieszczą się w oknie (−ε,ε) ...
czy to oznacza, że a
n posiada granicę w 0
20 gru 07:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
Reasumując − jak dla mnie dowód (pomimo że przekształcenia dobrze zrobione) jest do kosza
20 gru 07:56
asdf: To w jaki sposób to udowodnić?
20 gru 08:58
asdf: jak pisalem − nie chodzi mi o to, zeby pokazac od jakiego epsilona wszystkie sie mieszcza,
tylko czy udowodnieniem jest to:
n > 51/∊ − 1 Bo według mnie jest to dobrze − jaki nie wezme epsilon to znajde takie n0 > n,
ze wszystkie kolejne liczby beda w pasku epsilonowym (n > 51/∊ − 1)
?
20 gru 09:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
konstrukcja dowodu jest następująca
1) wybieram ε>0
2) niech n = ..... <−−− i tu wstawiasz to co wyznaczyłeś ... oczywiście nie nierówność ...
pamiętaj, ze n∊N
+
3) przekształcenia, które zrobiłeś
| | 1 | |
do momentu |
| ... tu podstawiasz n z punktu (2) i wykazujesz że to będzie ≥ ε |
| | log5(n+1) | |
20 gru 09:12
asdf: Tylko jak można to wykazać? bo nie mozna sobie dobierać liczb tylko na podstawie
wzoru/wyprowadzenia mam to udowodnić
20 gru 09:15
asdf: Ja koło 20 wejdę, na razie.
20 gru 09:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale do tego to się sprowadza
dowód
wybieramy ε>0 <−−− czyli określamy, że ε przyjmuje 'jakąś tam' wartość
niech N = [5
1/ε +1] − 1
| | 1 | | 1 | |
|an| = |logn+1 5| = logn+15 = |
| < |
| = |
| | log5(n+1) | | log5(N+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| < U{1}{log5(51/ε) = |
| | log5([51/ε +1]) | | log5([51/ε] +1) | |
czyli dla dowolnego ε, jeżeli N dobierzesz w taki sposób, to masz pewność, że n>N będą
znajdować się w 'oknie' (−ε ; ε)
20 gru 09:37
b.: pierwsza połowa dowodu asdf jest w zasadzie w porządku:
można by dopisać na początku, że ustalasz dow. ε>0,
wtedy przekształcasz równoważnie, i na koniec otrzymujesz, że
dla n > 5
1/ε − 1 wyrazy ciągu są w przedziale (−ε, ε). Koniec.
Później wyznaczasz n
0. No niech będzie, to też jest ok. Później sprawdzasz,
kiedy za n
0 bierzesz E(x), a kiedy po prostu 1 −− to też jest dobrze.
Zła jest dopiero ,,ODP.''. Jest tak zła i sprawia tak złe wrażenie na temat Twojego
(nie)zrozumienia, że Artur wyrzuciłby całe rozwiązanie do kosza −− i możliwe, że sprawdzający
takie rozwiązanie również oceniłby je na zero

popatrz jeszcze raz na swoje rozwiązanie i zobacz, czego dotyczy końcowa nierówność ε > 1/25...
Proponowałbym pisać więcej komentarzy, konkretnie zanim zaczniesz coś przekształcać, napisz co
robisz / po co. To pomaga nie tylko sprawdzającemu, ale też może pomóc Tobie. Np. tutaj po
napisaniu definicji n
0 mogłeś napisać: ,,Teraz sprawdzę, kiedy 5
1/∊ − 1 < 1, żeby uprościć
definicję n
0'' (tak naprawdę nie musisz jej wcale upraszczać...). Wtedy po otrzymaniu ε >
1/25 łatwiej byłoby się zorientować, czego to dotyczy.
20 gru 10:43
asdf: | | 1 | |
Ja patrzę na to w ten sposób, że dla ∊ > |
| każdy wyraz ciągu będzie znajdować się w |
| | 25 | |
pasku epsilonowym − to jest źle? Ponieważ E[x] przyjmuje wartości mniejsze od 1, a z definicji
granicy wyrazy ciągu (a
1,a
2,a
3) są liczbami naturalnymi. To jest źle?
20 gru 16:13
asdf:
20 gru 16:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co nam to daje

patrz mój wpis z 7:55
20 gru 19:38
MQ: A po co bierzecie okno (−ε,ε) skoro ponieważ 5>1 to ∀n logn+15>0
Wystarczy pokazać, że dla dowolnie małego ε>0 istnieje takie N, że dla wszystkich n>N
logn+15<ε
20 gru 21:54
asdf: Artur, wiec w jaki sposob udowodnic ta granice? Nam wykladowca kazal korzystac z tego wzoru:
|a
n − g| < ∊
A wzór na granicę rozumiem tak:
| | ∧ | | ∨ | |
an = g |
| |
| [ n0>n ⇒ limn→∞=g |an − g| < ε ] |
| | n∊N | | ε>0 | |
I czytam to tak:
Dla każdego n należącego do licz naturalnych istnieje dowolnie duzy epsilon, ze n
0 > n
(wskaźniki ciągu) to każdy wskaźnik większy od n znajduje się w pasku epsilonowym. Czyli dla
dowolnego epsilona znajde takie n
0, ze kazdy kolejny bedzie w obszarze paska epsilonowego.
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć na przykładzie pierwszego postu?
21 gru 13:15
asdf: pomożecie?:((
21 gru 14:16
Trivial: Hej asdf.
21 gru 14:46
asdf: Hej, pomozesz?
21 gru 14:51
Trivial:
Wzór który napisałeś jest niepoprawny, w szczególności:
an = g ← an jest stałe?
limn→∞ = g ← brakuje lim(czego)
n0 > n ← powinno być chyba dla każdego n > n0, a nie na odwrót
Reasumując:
limn→∞ an = g ⇔ ∀ε>0 ∃n0∊N: (n > n0) ⇒ (|an−g| < ε)
21 gru 14:52
Trivial:
Czyli pisząc słownie:
Zapis limn→∞ an = g oznacza, że dla każdego, dowolnie małego ε>0 istnieje pewna
liczba n0, taka że wszystkie wyrazy ciągu zaczynając od an0 są oddalone mniej niż dany ε
od wartości granicy g.
21 gru 14:55
asdf: no tak, a jak to ma się do tego przykładu?
21 gru 15:03
Trivial:
Sprawdzamy definicję. Chcemy udowodnić, że dla dowolnego ε>0 zachodzi
|logn+15 − 0| < ε
od pewnego n. Przekształcamy wyrażenie do postaci n > f(ε).
logn+15 < ε / (n+1)x
5 < (n+1)ε / 1/ε
5{1/ε} < n+1
n > 5{1/ε} − 1
Udało się. Zatem wystarczy wybrać n0 jako liczbę naturalną większą od 5{1/ε} − 1.
Koniec.
21 gru 15:05
Trivial: zamiast 5{1/ε} powinno być oczywiście 51/ε
21 gru 15:06
asdf: no tak, czyli podstawiam epsilon, np: 1/2, wtedy:
n0 > 52 − 1
n0 > 24
i kazdy kolejny wyraz ciagu od a24 będzie znajdowac sie w pasku epsilonowym tak?
21 gru 15:20
Trivial:
Dlaczego podstawiasz ε? To ma działać dla każdego ε>0.
Ale pomijając to − tak.
21 gru 15:24
asdf: To już koniec w takim razie?
21 gru 15:28
Trivial:
No tak. Napisałem przecież że koniec.

Możesz najwyżej podać konkretny wzór na n
0 w
zależności od ε, ale to trochę nieistotne − liczy się sam fakt, że wyrażenie da się
przedstawić w postaci:
n > f(ε).
21 gru 15:31
asdf: tak myslalem, masz moze chwile na join.me? bo mam problem z monotonicznoscia ciagu
21 gru 15:32
Trivial: Chwilę mam. jakieś 30 min.
21 gru 15:34
21 gru 15:37