sebastian12: Dane jest wyrażenie W(x)=x2−1x : (x−1)2x2−1
a) Wyznacz dziedzinę wyrażenia.
b) Wykonaj działania i doprowadź do postaci ułamka nieskracalnego.
c) Oblicz W(√5), wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego o wymiernym mianowniku.
19 gru 23:55
ja: Nie wiem co jest z tą1 więc zrobię bez niej i sobie później ją dostawisz co najwyżej
Df: x≠0
x−1≠0
x≠1
x∊R/{0,1}
| (x−1)(x+1) | | x2 | |
| * |
| skracam po ukosach i mam |
| x | | (x−1)2 | |
c)
| | 5+√5 | | (5+√5)(√5+1) | | 5√5+5+5+√5 | |
W(√5)= |
| = |
| = |
| |
| | √5−1 | | (√5−1)(√5+1) | | 5−1 | |
20 gru 00:24