Co ja tu robię źle?
Alice: Oblicz pochodną:
y=(3x+2)√1−x =
(3x+2)' (√1−x) + (√1−x)' (3x+2)=
3(x)'+(2) '(√1−x) 12√1−x (3x+2)=
3+3x+22√1−x
19 gru 23:40
Mila: | | 1 | |
3√1−x+(3x+2)* |
| *(−1)= |
| | 2√1−x | |
19 gru 23:43
Alice:
ale gdy (3x+2)'(√1−x + (√1−x)'(3x+2)=3(x)'+(2)'(√1−x)+12√1−x(3x+2) to bd
(2)'(√1−x) czyli 0*(√1−x)
20 gru 00:01
Alice: wszędzie robie jakiś błąd może w tym będzie to łatwiej:
y'=x2 −ln(2−x2) = (x2)' − [ln(2−x2)]' = 2x− 12−x2 * (2−x2)' =2x− 12−x2 * −2x
20 gru 00:08
Mila:
1)
00:01 źle, zapominasz o prawie rozdzielności mnożenia .i pochodnej z funkcji pod pierwiastkiem.
2) ..
(x
2−ln(2−x
2))'=
| | 1 | | 2x | |
=2x− |
| *(−2x)=2x+ |
| |
| | 2−x2 | | 2−x2 | |
20 gru 00:26
Alice: 1) =[3(x)'+(2)'](
√1−x+
12√1−x * (−1) (3x+2) czy tak?

2) ma wyjsc
2x(x2−3)x2−2
20 gru 00:42
Mila: 1) dobrze, przecież Ci to napisałam o godzinie 23:43
Tam można sprowadzić do wspólnego mianownika:
| 6*(√1−x)2−3x−2 | |
| =dokończ |
| 2√1−x | |
2)
| | 2x | | 2x(2−x2)+2x | |
2x+ |
| = |
| =dokończ i wyjdzie |
| | 2−x2 | | 2−x2 | |
Dobranoc , jutro pracuj.
20 gru 00:53
Alice: Ok, dziś mi już wszystko wyszło, dzięki wielkie, pozdrawiam
20 gru 20:24