.
asdf: Logarytmy:
x + log
2(2
x − 1) = 1 + log
23
log
2(2
x − 1} − log
23 = 1 − x
| | 2x − 1 | |
log2( |
| ) = log2(21 − x) |
| | 3 | |
t = 2
x −1, t > 0
| t | | 1 | |
| − |
| = 0 //i tutaj mogę mnożyć przez t? czy t2? |
| 3 | | t | |
19 gru 23:17
ZKS:
Przecież masz równanie więc wystarczy przez t a poza tym dawałeś założenie co do t że jest
większe od 0.
19 gru 23:20
asdf: to w takim razie wyjdzie takie coś:
t2/3 = 1
t2 = 3
t = √3
2x−1 = √3
log2(2x−1) = log2(√3)
x−1 = log2(√3)
x = log2(√3) + 1
x = log2(√3) + log22
x = log2(2√3)
Mógłbyś sprawdzić czy całe zadanie mam dobrze?
19 gru 23:25
asdf: Chyba nie musisz sprawdzać, bo mam źle. Pogubiłem się w obliczeniach (czy to wykładnik, czy nie
itd...)
19 gru 23:36
asdf:
| | 1 | |
2log(2x − 1) − log16 = log(2x−1 − |
| ) |
| | 4 | |
| | (2x − 1)2 | | 1 | |
log( |
| ) = log(2x−1 − |
| ) |
| | 16 | | 4 | |
| (2x − 1)2 | | 1 | |
| = 2x−1 − |
| // * 16 |
| 16 | | 4 | |
(2
x − 1)
2 = 2
x−1+4 − 4
(2
x)
2 − 2
x*1*2 + 1 = 2
x+3 − 4
2
2x − 2
x+1 + 1 = 2
x+3 − 4
2
2x − 2
x+1 + 1 − 2
x+3 + 4 = 0
2
2x − 2*2
x − 8*2
x + 5 = 0
2
2x − 10*2
x + 5 = 0
2
x = t > 0
t
2 − 10t + 5 = 0
Δ = 100 − 20 = 80
| | 10 − 4√5 | |
t1 = U{10 − √80{2} = |
| = 5 − 2√5 |
| | 2 | |
t
2 = 5 + 2
√5
2
x = 5 + 2
√5
log
22
x = log
2(5 + 2
√5)
x = log2(5+2√5)
2
x = 5 − 2
√5
x = log2(5−2√5)
dobrze?
20 gru 00:08
Mila: Brak założen
x>−1 i x>0⇔x>0
Coś mi się nie zgadza. pierwszy wynik dobrze.
Jutro przeliczę obydwa przykłady.
Dobranoc.
Dlaczego przeskoczyłeś na taki materiał?
20 gru 00:43
asdf: Witaj, na taki materiał, czyli co masz na myśli?
20 gru 00:45
asdf: Z pierwszym przykładem już sobie poradziłem, tam powinno być:
x + log2(2x + 1) = 1 + log23
20 gru 00:50
Mila: Chodzi mi o to, że liczyłeś granice i pochodne, a teraz logarytmy z LO?
20 gru 00:54
asdf: Nie liczyłem pochodnych

Dostałem kartke na święta od wykładowcy, który kazał nam to ogarnąć.
Na sesji ma być jedno zadanie z logarytmów więc mówił, żeby sobie to opanować również.
Mam też taki przykład, z którym nie mogę sobie poradzić:
2x + log
3(1+2
1−x) = log
25
Jakieś wskazówki?
| | log35 | |
Próbowałem to zrobić sposobem takim, że 2x = log332x... oraz log25 = |
| |
| | log32 | |
wyszło mi takie równanie:
| | log35 | |
log3[ 32x(1+ 21−x) ] = |
| teraz jak chcę pomnożyć przez log32 (mogę bo |
| | log32 | |
jest dodatni) to otrzymam takie coś:
log
32 * log
3[ 3
2x(1+ 2
1−x) ] = log
35
I coś można z tym zrobić?
20 gru 01:00
Mila: asdf obydwie strony równania możesz pomnożyć przez dowolną liczbę różną od zera nie tylko
dodatnią( przez zero nie mnozymy bo to bez sensu)
zapisałam, do jutra:

za wytrwałość.
20 gru 01:16
asdf: a no tak, to nie jest nie równość
20 gru 01:17
asdf: Do jutra.
20 gru 01:17
asdf: Z drugim także sobie poradziłem ( z tym, gdzie x= 5+2
√2). Nie uwzględniłem dziedziny dlatego
się dziwiłem czemu tylko jedno rozwiązanie
20 gru 01:23
Mila:
To dobrze, bo
log2(5−2√5)<0 gdyż (5−2√5)∊(0;1).
To ostatnie równanie: sprawdź, czy dobrze przepisałeś.
20 gru 22:49
asdf: Ostatnie równanie na 100% dobrze przepisałem
21 gru 02:18