Trygonometria
Cinia: Udowodnij, że nierówność sinα + cosα > 1 jest prawdziwa dla każdego kąta ostrego α.
19 gru 22:38
Godzio:
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
sinα + cosα = √2( |
| sinα + |
| cosα) = √2(cos |
| sinα + sin |
| cosα) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
Teraz zauważmy, że skoro α jest kątem ostrym to, 0 < α < |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
√2sin( |
| +α) > √2sin |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
√2sin( |
| + |
| ) < √2sin( |
| +α) ≤ √2sin( |
| ) = √2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
L = √2cos |
| = 1 zatem √2sin( |
| +α) > 1 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
Po co sprawdzałem drugie ? Bo jeżeli weźmiemy α = |
| to sinus przeskakuje swoją największą |
| | 2 | |
wartość i zaczyna maleć, pokazaliśmy, że w tym przedziale nie zmaleje poniżej 1
19 gru 22:47
Eta:

Dla kąta ostrego α
a>0 , b>0 , c>0 i z nierówności trójkąta a+b >c
a+b>c .. zachodzi
c.n.u
19 gru 23:32
Eta:
Co
Godzio na to?
19 gru 23:42
pigor: ... , jeśli α − ostry, to
sinα+cosα>1 ⇒ (sinα+cosα)
2>1
2 ⇒ 1+2sinαcosα>1 ⇒ sinα sinα>0 c.b.d.u. ...
20 gru 01:00
pigor: ... oczywiście ... miało być na końcu sinα cosα >0 .
20 gru 01:01
pigor: co jest prawdą dla ∀α ostrego
20 gru 01:02
Eta:
20 gru 01:04
PW: @Eta, ja też jestem zdania, że dowody elementarne są najpiękniejsze (nie strzelać z armaty
do muchy, jak mawiają wojskowi entomolodzy). Ciekawe, jak policzą sin237°+sin253°.
20 gru 13:00
Eta:
Myślę,że zauważą 37
o+53
o= 90
o i po bólu

Pozdrawiam
PW i tradycyjnie ....
20 gru 13:51