błagam o pomoc !!!!!
GUGINEK :): napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(5,−7) STYCZNEGO DO PROSTEJ X=11
19 gru 22:36
loitzl9006:
Skorzystaj z tego, że promień takiego okręgu będzie równy 6 (dlaczego?).
19 gru 22:39
GUGINEK :): a dlaczego ?
19 gru 22:39
Eta:
19 gru 22:45
GUGINEK :): i tak nie wiem co dalej mam zrobic w tym zadaniu
19 gru 22:48
Mila:

Dlaczego nie wiesz? To proste:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 rownanie okręgu.
Masz a=5 i b=−7
Potrzebny promień.
Okrąg jest styczny do prostej x=11 ⇔ma z tą prosta jeden punkt wspólny.
Znajdziemy promień.
r=6
(x−5)
2+(y+7)
2=6
2
x−5)
2+(y+7)
2=36
19 gru 23:39