Punkty przegięcia
Kacpero.: Pomoze ktos i tak paroma słowami wytłumaczy?
Wyznacz punkty przegięcia funkcji:
x
2*e
−x
Prosiłbym o szybką odpowiedź
19 gru 22:22
Kacpero.: Nie ma ochotników?
19 gru 22:37
19 gru 22:37
Mila: x0 jest punktem przegięcia⇔Druga pochodna zeruje się w x0 i zmienia znak przy przejściu przez
ten punkt
y=x2*e−x
y'=−x*e−x*(x−2)
y''=e−x*(x2−4x+2)
y''=0⇔x2−4x+2=0
x=2−√2 lub x=2+√2
pochodna zmienia znak przy przejściu przez te punkty, są to punkty przegięcia
19 gru 22:48
Kacpero.: Ok, dzięki
19 gru 22:48
Mila:
19 gru 23:07