zaś arcusy dalej mam znimi problem
chemyk: a z tymi arcusami dało by się coś zrobić ? potrzebuję tylko dziedzinę dzięki za pomoc

arccos(3x−1)/2
arctg(x
2−2x)
arctg(x−1/x)
arccos(x
2−2x)
arcsin((2x−1)/3x
19 gru 21:52
19 gru 22:02
zośka: spróbuj sama wyliczyć stąd x
19 gru 22:02
19 gru 22:04
19 gru 22:05
zośka: arcsin i arccos okreslone sa na przedziale [−1,1]
| | π | | π | |
arctg na przedziale (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
arcctg na przedziale(0,π)
19 gru 22:08
Mila: 1) f(x)=arctg(x)
D=R
2) f(x)=arcctg(x)
D=R
Z
w=(0;π)
19 gru 22:54
chemyk: już jestem
a wiec przykład pierwszy
(3x−3)2≤0
(3x−3)=0
x=1
i co dalej bo tu mam y arccos wiec dziedzina będzie D=<−1 do 1>
21 gru 15:28
Mila:

1)
| (3x−1) | | (3x−1) | |
| ≥−1 i |
| ≤1⇔ |
| 2 | | 2 | |
3x−1≥−2 i 3x−1≤2
3x≥−1 i 3x≤3
x≥U{−1}[3} i x≤1
21 gru 15:47
Mila: 1) poprawa zapisu
| | 1 | | 1 | |
x≥− |
| i x≤1⇔x∊<− |
| ;1> |
| | 3 | | 3 | |
21 gru 15:49
Mila:
4)f(x)=arccos(x
2−2x)
D:
(x
2−2x)≥−1 i (x
2−2x)≤1⇔
x
2−2x+1≥0 i x
2−2x−1≤0
| | 2−2√2 | | 2+2√2 | |
(x−1)2≥0 i Δ=4+4=8⇔x1= |
| =1−√2 lub x2= |
| =1+√2 |
| | 2 | | 2 | |
x∊R i x∊<1−
√2;1+
√2>
D=<1−
√2;1+
√2>
Dalej sam zrobisz?
21 gru 16:03
chemyk: dziękuję próbuję dalej
21 gru 17:10
Mila: Pisz, po 20 sprawdzę.
21 gru 17:24
chemyk: ad 2
arctg(x2−2x)
wiec
| | π | | π | |
x2−2x>− |
| i x2−2x≤> |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
i co dalej sprawdzić |
| dla tg ? i dopiero liczyć ? |
| | 2 | |
ad 5
arcsin((2x−1)/3x
2x−1≥−3x 2x−1≤3x
5x≥1 −x≤1
21 gru 19:43
Mila: 2) źle−
Przeczytaj co napisałam o dziedzinie arctg(x) godzina 22:54 19 XII
D=R (działanie x
2−2x wykonalne dla x∊R)
x∊R\{0}
5) Nie możesz mnożyć obu stron nierówności przez (3x), bo nie znasz znaku tego wyrażenia.
Dziedzina:
| (2x−1) | | (2x−1) | |
| ≥−1 i |
| ≤1 |
| 3x | | 3x | |
| (2x−1) | | (2x−1) | |
| +1≥0 i |
| −1≤0 teraz rozwiąż |
| 3x | | 3x | |
21 gru 22:36