matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
harris:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego
19 gru 21:23
dero2005:
l = 12 h
s
= 10 h
s
2
+ (
a
2
)
2
= l
2
⇒ a = 4
√
11
a
√
3
h
p
=
= 6
√
11
2
h =
√
h
s
2
− (
1
3
h
p
)
2
= 2
√
14
a
2
√
3
P
p
=
= 44
√
3
4
P
p
*h
88
V =
=
√
42
3
3
19 gru 21:40
harris:
2
tylko wynik podany w odpowiedziach to 234
3
19 gru 21:49
dero2005:
jest pomyłka w obliczeniach od wzoru na h
p
16
√
3
h
p
powinno wyjść 2
√
33
a h =
3
policz wszystko i dobrze wyjdzie
19 gru 22:04
harris:
ok
19 gru 22:06