zapis
hubert :
8x
1(x
22+1)−8x
2(x
12+1)
jak to dalej rozpisywać
19 gru 21:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czym jest x
1 i x
2
19 gru 21:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
8x1x22 + 8x1 − 8x12x2 − 8x2 = 8x1x2(x2−x1) −8(x2−x1) = 8(x2−x1)(x1x2 − 1)
19 gru 21:10
hubert : niczym jak to mogę krócej zapisać

19 gru 21:11
hubert : 8x1x2(x2−x1) skąd się to wzięło ?
19 gru 21:13
Licealista: wymnożył i wyłączył czynnik przed nawias
19 gru 21:14
Artur z miasta Neptuna:
Grupuje 1 z3 oraz 2z4
19 gru 21:21
hubert : dzięki

Mam jeszcze takie coś
Wykaż, że funkcja f nie przyjmuje wartości większych od 4.
zrobilem tak
po zrobieniu tego
−4x
2+8x−4≤0
x=1
czyli wartości mniejsze bądź równe 1 dobrze ?
19 gru 21:35
Artur z miasta Neptuna:
Zle .. masz ... −4(x−1)2 =< 0
a to jest spelnione dla kazdego x
19 gru 21:42
hubert : nie rozumiem dlaczego tak ? skoro polecenie jest wykaż że funkcja f nie przyjmuje wartości
większych od 4 .
19 gru 21:44
hubert : ?
19 gru 21:58
hubert : Pomoże ktoś ?
19 gru 22:26
Licealista: −(2x−2)
2
?
19 gru 22:37
hubert : czyli aby to lepiej zrozumieć to jak podstawie za iska 2 to będzie −4<0 jest ok i tak dalej tak
?
19 gru 22:50
hubert : 22:50 pomożesz proszę
19 gru 23:57