Jak to zrobić
Klauka: Uzasadnij, że jeśli liczba jest podzielna przez 12 i 11, to jest podzielna przez 15.
19 gru 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
bzduuura
może przez 12 i 10 to przez 15
19 gru 21:02
Eta:
19 gru 21:03
Klauka: tak. przepraszam. pomyliło mi się. przez 10 i 15.
19 gru 21:04
Klauka: 10 i 12
19 gru 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro liczba podzielna przez 10 to jest podzielna także przez dzielniki 10 czyli przez 2 i
przez 5
skoro liczba podzielna przez 12 to jest podzielna także przez dzielniki 12 czyli przez 3 i
przez 2 i przez 4
skoro liczba podzielna przez 3 i przez 5 ... to podzielna przez ich iloczyn czyli 3*5 = 15
stąd liczba podziela przez 15
19 gru 21:06
Licealista: rozkład na czynniki pierwsze... umiesz


rozdzielasz każdą liczbę z osobna
10=5*2
12=3*4
15=3*5
Jeżeli liczba dzieli się przez 15 dzieli się przez 3 i 5, te czynniki występują w liczbach 12 i
10. zrozumiałe

?
19 gru 21:18