matematykaszkolna.pl
Zadania z urną i kulami calc: 1.W urnie jest 8 kul białych i n czarnych. Z tej urny wyjmujemy dwie kule, odkładamy na bok i z pozostałych kul losujemy jedną. Prawdopodobieństwo wylosowania teraz z tej urny kuli białej jest większe od 34. Wyznacz liczbę n. 2.W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne, a w drugiej − cztery białe i n czarnych. Z pierwszej urny przekładamy jedną kulę do drugiej urny. Z drugiej urny wyjmujemy teraz dwie kule. Prawdopodobieństwo wylosowania z drugiej urny pary kul różnokolorowych jest większe od 25. Wyznacz wszystkie możliwe wartości liczby n. Próbowałem zrobić te zadania za pomocą drzewa, jednak nie bardzo wiem jak.
19 gru 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
 8*7*6 n*8*7 n*(n−1)*8 
P(A) =

+

*2 +

(n+8)(n+7)(n+6) (n+8)(n+7)(n+6) (n+8)(n+7)(n+6) 
 3 
P(A) >

4 
wyznacz 'n'
19 gru 20:33
calc: ok, ale skąd się to wzięło? da się to zadanie rozrysować na drzewie?
19 gru 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna: da się ... oczywiście że się da ... wszystko co można zapisać w postaci ułamka da się rozpisać na drzewku ... tyle że trzeba mieć dużą kartkę emotka i wyjdzie Ci dokładnie to co napisałem tam
19 gru 20:42
calc: rozwiązanie jest dobre, jednak nie wiem skąd się wzięło wszystko pokolei, a chciałbym zrozumieć to zadanie i umieć rozwiązać podobne, np. drugie emotka
19 gru 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek kolorami zaznaczyłem to co Ciebie interesuje ... wpisz prawodpodobieństwa ... nie pisałem bo jest to uciążliwe i by już nic nie było widać
19 gru 20:46
calc: okej, zrozumiałem to zadanie i udało mi się dzięki temu zrobić drugie samemu, dzięki wielkie!
19 gru 21:11
ulysses: Czy ktos posiada odpowiedz do tego zadania?
6 paź 10:35