19 gru 20:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
reguła d'hostpilata była
19 gru 20:27
maciek: była, dochodzę do wyrażenia limx→0 e1xln(1+x) i nie wiem, co dalej
19 gru 20:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
już po obliczeniu pochodnej

... nie wydaje mi się
19 gru 20:31
maciek: pochodna z licznika i z mianownika (1+x)1x
19 gru 20:32
maciek: proszę o pomoc!
19 gru 20:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w życiu

( (1+x)
1/x −e)' = ( e
1/x * ln(1+x) −e )' = e
1/x * ln(1+x) (1/x * ln(1+x))' −0 =
| | ln(x+1) | | 1 | | 1−ln(x+1) | |
= e1/x * ln(1+x) * (− |
| + |
| ) = (1+x)1/x*( |
| ) = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | ln (1/(x+1)) | |
= (1+x)1/x* |
| |
| | x2 | |
i jak wygląda pochodna z licznika
19 gru 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
oczywiście źle obliczyłem pochodną ... drugi ułamek wychodzi |
| |
| | x(x+1) | |
i postać pochodnej jest bardziej hmmm ''mniej 'ładna' "
19 gru 20:53
maciek: no i co dalej z tym zrobić?
19 gru 21:20
Artur z miasta Neptuna:
Oombinowac
19 gru 21:20
maciek: siedzę już nad tym kilka godzin.. i nic nie mogę wymyślić..
19 gru 21:23