paweł: Maly problem
Dla jakiej wartosci k suma kwadratow pierwiastkow rownania x
2 + (k-3)x + k-5 = 0 jest
najmniejsza.
Powtarzam wlasnie material i aktualnie jestem wlasnie przy rownosciach
kwadratowych.Akurat z tym zadankiem mam problem,nie chce mi wynik wyjsc.Prosilbym
przynajmniej o wypisanie warunkow

pozdrawiam
7 lip 08:53
karaś: 1. Δ ≥ 0 => (k - 3)2 - 4(k - 5) ≥ 0 => k2 - 6k + 9 - 4k + 20 ≥ 0 => k2 - 10k
+ 29 ≥ 0 i dalej...
2. x12 + x22 = (x1 + x2)2 - 2x1x2 = (k - 3)2 - 2(k - 5) = k2 - 6k + 9 - 2k +
10 = k2 - 8k + 19 = f(k)
f(k) jest funkcją kwadratową, jej wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w górę,
czyli posiada minimum w k = 4. Wartość ta spełnia nierówność (1) i jest rozwiązaniem
zadania.
7 lip 19:56
Basia: Dlaczego w 1 punkcie przyjąłeś założenie Δ≥0, czy nie powinno być Δ>0. Proszę o
komentarz.
9 lip 08:32
Dariusz: Mozliwe przeciez jest, ze drugi pierwiastek jest rowny pierwszemu, czyli tak wlasciwie
jest jeden pierwiastek, sytuacja taka zachodzi gdy Δ=0...skoro w zadaniu jest pytanie o
pierwiastki zauwazamy, ze Δ≥0 , bo w przeciwnym razie zadanie by bylo w pewnym sensie
niemozliwe do rozwiazania.
9 lip 12:36