Hej pomoze mi ktos w zadaniu z prostopadloscianów??? prosze
paula: Hej pomoze mi ktos w zadaniu z prostopadloscianów

? prosze
19 gru 19:51
ogipierogi: jak podasz treść
19 gru 19:53
paula: Oblicz pola powierzchni i objetosci prostopadloscianow przedstawionych na rysunkach.
Juz rysuje rysunek
19 gru 19:56
Licealista: ^^
19 gru 19:56
paula: nie dam rady narysowac
19 gru 20:01
Licealista: to opisz

chyba wiemy gdzie jest podstawa krawędź itp
19 gru 20:03
paula:
19 gru 20:03
paula: tylko to ma byc wyzsze xd, i teraz tak: ta czerwona linia przy podstawie jest oznaczona jako d
, ta linia w srodku jest jako e, a ta linia boczna po lewej stronie jest oznaczona jako f,
rozumiecie
19 gru 20:05
paula: i teraz oznaczenia krawedzi podstawy, krawedzi bocznej tez maja oznaczenia, a, b i c
19 gru 20:06
Licealista: nie mogłaś już różnych kolorów

no teraz długości boków.
19 gru 20:06
19 gru 20:08
paula: umiecie zrobic ten przyklad z tej strony
19 gru 20:09
Dominik: a jakie sa dane? sa dlugosci jakichs bokow czy na literkach? (jesli na literkach, to ktorych?)
19 gru 20:10
Licealista: 3x twierdzenie pitagorasa
19 gru 20:10
Dominik: umiemy
19 gru 20:10
Licealista: podstawa to kwadrat, pole kwadratu to a
2 oczywiste

W prostopadłościanie masz dwie podstawy
V=P
p*h h=2a
19 gru 20:12
Licealista: P
c= 2x pole kwadratu + 4x pole prostopadłościanu, co w tym trudnego
19 gru 20:13
paula:
19 gru 20:14
paula: tu macie ten rysunek to zadanie 1
czerwona kropka to oznaczenielitery a
niebieska kropka to jest krawedz podstawy dolnej i jest oznaczona jako b
zielona kropka to jest c
rozowa kropka czyli linia czerwona jest d
pomaranczona to e
a szara to f
rozumiecie zapis

inaczej sie nie da
19 gru 20:16
paula: narazie prosilabym o to co ja narysowałam
19 gru 20:17
paula: d = 5cm
e = 3√5cm
f = 2√13 cm
19 gru 20:18
Licealista: Są jakieś dane liczbowe?
19 gru 20:19
paula: napisałam
19 gru 20:23
Dominik: Pp = ab
V = abc
P1 pole boku z pomaranczowa kropka
P2 pole boku z szara kropka
P1 = bf
P2 = ae
Pb = 2bf + 2ae = 2(bf + ae)
Pc = 2(bf + ae) + 2ab = 2(bf+ ae + ab)
19 gru 20:23
paula: ale przeciez napisałam ile wychodzi d, e i f
19 gru 20:25
Dominik: jak masz tylko d e f sprawa wyglada zupelnie inaczej...
19 gru 20:25
Dominik: trzeba bylo od razu podac. tw pitagorasa znane?
19 gru 20:25
paula: jak to wkoncu mam obliczyc

?
19 gru 20:30
paula: Pc to jest wogule inaczej.
Pc = 2 ( ab+bc+ac)
V = abc
Pp = ab
19 gru 20:31
Dominik: a2 = e2 − d2 = 45 − 25 = 20 ⇒ a = √20 = 2√5
b2 = f2 − d2 = 52 − 25 = 27 ⇒ b = √27 = 3√3
Pp = ab = 6√15
V = Pp * d = 6√15 * 5 = 30√15
P1= ad = 2√5 * 5 = 10√5
P2 = bd = 3√3 * 5 = 15√3
Pb = 2 * (10√5 + 15√3) = 20√5 + 30√3
Pc = 2Pp + Pb = 6√15 + 20√5 + 30√3
19 gru 20:45
19 gru 20:46
Licealista: dlaczego takie wzory, skąd wiesz że są poprawne? PS. trudno podstawić sobie liczby

?
19 gru 20:49
paula: i tak ci zle wyniki powychodzily
19 gru 20:49
paula: to ty nawet nie znasz wzorow na objetosc itp prostopadloscianu
19 gru 20:51