Funkcja f(x)
Licealista: funcja:
a) f(x)=
xx
b) f(x)=
x|x|
Wiem mniej więcej jak to wygląda tylko mam problem z x=0 przecież nie można przez nie dzielić
to jak narysować te funkcje

?
19 gru 19:37
19 gru 19:38
Licealista: ta funkcja ma wartość 1 czyli y=1 ale co dla x =0

?
19 gru 19:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
x=0 nie należy do dziedziny
19 gru 19:40
Licealista: Wiem i z tym mam problem w obydwu przypadkach, polecenie w książce mówi naszkicuj to
niby jak to oznaczyć że 0 nie należy ?
19 gru 19:42
Kejt: to jest funkcja stała...niezależnie od 'x' funkcja ma wartość 1.
19 gru 19:44
Kejt: i kółeczko w miejscu zera..jak przestanie mi się przeglądarka zacinać to Ci to narysuję..
19 gru 19:45
Licealista: ale jak się odznacza że 0 nie należy do tej funkcji

?
19 gru 19:45
Eta:
x€R\{0}
19 gru 19:46
Kejt:
19 gru 19:47
Artur_z_miasta_Neptuna:

o tak
19 gru 19:47
pigor: ...
a) f(x)=1 i x∊R\{0} , czyli prosta y=1 i puste kółeczko w punkcie (0,1) na osi OY
{ 1 gdy x>0
b) f(x)={ nie istnieje w x=0 (puste kółeczka na półprostych y=±1 w x=0) . ...

{ −1 gdy x<0
19 gru 19:47
Eta:
19 gru 19:47
Licealista: Acha, a w drugim przypadku wypbraziłem sobie tę 2 funkcię i tam jest duża wyrwa na osi OY i tak
samo sie oznacza

? Ps. dzięki Kejt
19 gru 19:48
19 gru 19:49
Licealista: Wiem jak wygląda tylko pytam się jak wygląda ta funkcja żeby jej źle nie oznaczyć

Dzięki Eta
za pomoc, nie ma to jak emotikonka xD
19 gru 19:49
Kejt: 
zasłużyłam na jabłuszko?
19 gru 19:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... ale z drugiej strony ... jak już facet 'wystrzeli' to ho ho ... nie ma co zbierać
19 gru 19:51
Licealista: a jak to się robi

? Czy to coś daje czy to tylko takie podziękowanie?
19 gru 19:51
Licealista: 
proszę Kejt
19 gru 19:53
Kejt: haha, dziękuję

to było do
Ety 
ale się obłowiłam.
19 gru 19:57
Eta:
Do "czarnej" czy do "różowej" ?
19 gru 19:58
Kejt: tej:
Ety
19 gru 20:00
Eta:
19 gru 20:01