klasyczna definicjaa prawdopodobienstwa
klaudia: w klasie jest 30 uczniow w koszykowke i stakowke umie grac 10 uczniow z tej klasy, tylko w
siatkowke umie grac 5 uczniow a tylko w koszykowke 7 uczniow oblicz prawdopodobienstwo tego ze
losowo wybrany uczen: a) umie grac w siatkowke b) nie umie grac w żadną gre c) umie grac tylko
w jedna gre
19 gru 19:26
pigor: ... powiem tak
| | 10+7 | | 17 | |
a) P(S)= |
| = |
| , |
| | 30 | | 30 | |
| | 8 | | 4 | |
b) P(nG)= U(30−(5+10+7)}{30}= |
| = |
| , |
| | 30 | | 15 | |
| | 5 | | 7 | | 10 | | 2 | | 1 | |
c) P(KUS)= P(K)+P(S)−P(K∩S)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| . ...  |
| | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | | 15 | |
19 gru 20:04
pigor: ... oczywiście tam w
| | 30−(5+10+7) | |
b) b) P(nG)= |
| = ... |
| | 30 | |
19 gru 20:05