Zbadaj czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym
Pajka: zbadaj czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym an = n2 +n+2
19 gru 19:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
n+1 − a
n =


ile

19 gru 19:05
Pajka: No jest tylko to

To jest podpunkt nie ma danych... a
1, r i n.
już zrobiłam podpunkt a) a
n = 8n+3
a
n+1= 8(n+1)+3 = 8n +8 + 3= 8n+11
a
n+1 −
an = 8n+11 − 8n+3 = 14
czyli ciąg jest arytmetyczny
19 gru 19:15
Pajka: Ale co z tym drugim to nie mam pojęcia
19 gru 19:16
Patryk: tak samo jak a)
19 gru 19:17
PW: To jakieś nieporozumienie. Rozwiązujesz już drugie zadanie, którego treści nie podałaś?
A co z pierwszym? Arytmetyczny, czy nie?
19 gru 20:22
Krzysiek : Czy taki ciag o wyrazie ogolnym an=n2+n+1 jest arytmetyczny . Patrzac na ten wzor nie
przypomina on wzoru funkcji liniowej tylko wzor funkcji kwadratowej wiec zapewne nie bedzie
ale to trzeba sprawdzic wiec an+1−an=?
an+1=(n+1)2+(n+1)+1=n2+2n+1+n+1+1=n2+3n+3
an=n2+n+1
an+1−an=n2+3n+3−n2+n+1=4n+4=4(n+1) , Wiec jest arytmetyczny czy nie ? . Jest zalezny od
zmiennnej n czy nie . jesli jest zalezny to jest ciagiem arytmetycznym czy nie ?.
20 gru 09:12