łatwe
ds: Znajdz wspolrzedne obrazow punktow A B w symetri wzgledem punktu S(4,2).
A=(4,−1)
B=(3,−2)
jak to zrobic?
19 gru 18:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
najlepiej sobie narysuj
i na rysunku zaznacz
jeżeli chcesz algebraicznie wyznaczyć to:
krok 1
wyznaczasz wzór funkcji (prostej) przechodzącej przez punkt A i S
krok 2
wyznaczasz długość odcinka AS
krok 3
odkładasz tą odległość (z kroku 2) na tej prostej (z kroku 1) po drugiej stronie punktu S ...
tworząc w tym momencie punkt A'
punkt A' jest punktem symetrii punktu A względem punktu S ... koniec
19 gru 19:03
pigor: ... ze wzoru na współrzędne środka odcinka AA' o danych końcach, a więc S=(x
s'y
s), to
x
s=
12(x
A+x
A'} i y
s=
12(y
A+y
A') stąd i danych zadania masz:
dla punktu A=(4,−1) i jego obrazu
A'=(x,y)=? w symetrii względem S=(4,2) :
12(4+x)=4 i
12(−1+y)=2 /* 2 ⇔ 4+x=8 i −1+y=4 ⇔
⇔ x=4 i y=5 ⇒
A'=(4,5) − szukany
obraz punktu A , no to analogicznie
oblicz sobie współrzędne obrazu B'=(x,y) punku B=(3,−2) . ...
19 gru 19:08