Funkcja liniowa
Hania: Napisz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkt (−1,2) prostopadłej do funkcji x−3y+6=0
Bardzo proszę o pomoc.
19 gru 18:38
Kejt:
zapisz wzór funkcji w postaci kierunkowej: y=ax+b
19 gru 18:40
Hania: −3y=−x−6 to ja wiem ale dalej? jeżeli a to jest −1 bo a
1*a
2=−1 tyle wiem ale jak to dalej
zastosowac to już gorzej
19 gru 18:51
pigor: ... lub tak : jeśli Ax+By+C
1=0 ⇒ np. Bx−Ay+C=0 , a więc
x−3y+6=0 i P=(−1,2} ⇒ np. 3x+y+C=0 i −3+2+C=0 ⇒ C=1 ⇒
⇒
3x+y+1=0 − szukane równanie prostej prostopadłej do danej . ...
19 gru 18:52
Hania: eee tego to już w ogóle nie rozumie
19 gru 18:54
Hania: eee tego to już w ogóle nie rozumie
19 gru 18:54
Kejt: to nie jest całkiem postać kierunkowa...to co napisałaś

musisz to podzielić przez −3 żeby
mieć samo 'y' na początku
19 gru 18:56
Hania: i co dalej


?
19 gru 18:57
Licealista: przekształcasz żeby był sam y czyli y=13x+2 ta jest z treści zadania tylko że
przekształcona
prosta prostopadła róźni się współczynikiem a( ws. kierunkowy)
a∟=−1a
19 gru 18:59
Hania: a przechodząca przez ten punkt? to co mam podstawic?
19 gru 19:00
Licealista: wyznaczasz współczynnik a∟ to jest podstawa. Masz punkt (−1x,2y) indeks dolny to to za co
masz podstawić, postać kierunkowa funkcji y=ax+b
19 gru 19:02
Hania: dzieki i tak tego nie potrafie zrobić, funkcja liniowa to nie jest moja mocna strona
19 gru 19:06
Licealista: pff zrobiłaś

dobra a zwykłe =
13 robisz odwrotność i dajesz minus czyli ws,∟a = −3 mam
nadzieję że rozumiesz

Teraz masz wzór funkcji y=ax+b podstawiam twój punkt i ws∟a tzn.
2=(−3)*−1 +b dalej sama dasz radę
19 gru 19:09
Hania: aaa czyli b zawsze zostaje tylko?
19 gru 19:12
Hania: czyli jak jest prostopadła to minus i odwrotność?
19 gru 19:13
Licealista: przekształcasz i obliczasz nie ma w tym już nic trudnego
19 gru 19:13
Kejt: tak, 'a' ma być liczbą przeciwną i odwrotną do współczynnika 'a' przy pierwotnej funkcji(czyli
19 gru 19:15
Hania: dzieki wielkie
19 gru 19:15
Licealista: popełniłem gdzieś błąd

?
19 gru 19:16
Licealista: acha sorka Kejt zwykłe niedoczytanie

Sorka zad. jest dobre.
19 gru 19:17
Licealista: acha sorka Kejt zwykłe niedoczytanie

Sorka zad. jest dobre.
19 gru 19:17