Oblicz pole i obwód
Amator: Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego , którego długości boków są kolejnymi liczbami
parzystymi.
jak mam oznaczyc kolejne liczby parzyste ?
Mogę?:
2n , 2n+2 , 2n+4 ?
19 gru 18:21
Mat: mozesz
19 gru 18:32
Amator: ale wtedy nie wychodzi bo gdy przerzucam na prawo to jest na −
19 gru 18:39
Amator: up
19 gru 18:47
Mila:
Przeciwprostokątna jest najdłuższym bokiem.
(2n+4)
2=(2n)
2+(2n+2)
2 i n∊N
+
4n
2+16n+16=4n
2+4n
2+8n +4
4n
2−8n−12=0
n
2−2n−3=0
Δ=4+12=16
| | 2−4 | | 2+4 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
2*3=6
Boki Δ:
6,8,10
19 gru 18:49